Reprezentanţi ai comunităţii româno-americane îi solicită preşedintelui Iohannis să condamne presiunile vicepremierului Oprea asupra presei

Gabriel Oprea Foto GindulReprezentanţi ai comunităţii româno-americane îi solicită preşedintelui Iohannis să condamne presiunile vicepremierului Oprea asupra presei

 

În urma presiunilor exercitate asupra presei de vicepremierul pentru securitate naţională şi ministru de Interne, Gabriel Oprea, de a nu se publica ştiri despre plagiatul acestuia, reprezentanţi ai comunităţii româno-americane i-au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei acestuia în Statele Unite.
 

În scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis – iniţiată de comunităţii româno-americane şi co-semnată şi de North American Romanian Press Association, organizaţie reprezentativă a jurnaliştilor din SUA şi Canada –, şefului statului i s-a solicitat să apere public independenţa şi libertatea presei.

Faptul că un ministru care are legături şi cu serviciile secrete se foloseşte de puterea pe care o are nu doar pentru a opri ştiri negative despre dânsul, din presă, dar şi să încalce dreptul românilor la corectă informare, prin faptul că instituţii ale statului nu fac publice informaţii de interes public, creează un precedent periculos pentru democraţia din România, pe care îl vom aduce la cunoştinţă oficialilor americani”, spune, într-un comunicat remis redacţiei, Chris Terheş, preşedintele Romanian Community Coalition, cunoscută în România şi sub numele de Coaliţia românilor pentru combaterea corupţiei.

Acesta mai spune că îşi doreşte pentru toţi românii rămaşi în ţară o societate deschisă, transparentă, unde să se poată dezvolta aşa cum doresc. „Acest lucru, însă, nu se poate întâmpla când libertatea presei este încălcată, iar o persoană în autoritate se foloseşte abuziv de puterea pe care o are”, adaugă Chris Terheş.

Iată scrisoarea deschisă trimisă şefului statului, Viorel Nicula, director “Mioriţa” USA Newspaper, Sacramento, California, Chris Terheş – din partea Romanian Community Coalition, Marian Petruţa – North Americam Romanian Press Association, Gina Dobbs – Romanian Greek-Catholic Association, Ady Simion – Români în Los Angeles, Simona Botezan – Mioriţa USA Cultural Association, Sacramento, California, Adrian Bogdan – Români în USA – East Coast, şi Daniel Suciu – Comunitatea romanilor din Los Angeles:

 

„Stimate Domnule Preşedinte Klaus Iohannis,

Vă urăm bun sosit în prima dumneavoastră vizită oficială în Statele Unite ale Americii, ţară care ne-a oferit unora refugiu iar altora oportunităţi de viaţă pe care, din păcate, nu le-am găsit în ţară.

Cea mai importantă oportunitate, însă, oferită de această ţară a fost să învăţăm valoarea democraţiei, a libertăţii, a transparenţei în actul de guvernare, modul de funcţionare a unei justiţii independente şi importanţa unei prese libere. În cheia acestor valori, spre care şi România tinde, urmărim cu atenţie ce se întâmplă în ţară.

Profităm, de aceea, de vizita dumneavoastră în Statele Unite pentru a ne manifesta profundă îngrijorare faţă de restrângerea libertăţii presei în România, ca urmare atât a intervenţiei oamenilor politici în a opri ştiri de la publicare, cât şi a refuzului unor autorităţi publice de a furniza informaţii de interes public.

Recenta intervenţie a vicepremierului şi ministrului de interne, generalul Gabriel Oprea, de a opri difuzarea de ştiri care informau că şi-a plagiat teza de doctorat este un atac la independenţa şi libertatea presei care nu poate fi tolerat într-o ţară democratică. Independenţa presei este cheia unei democraţii funcţionale.

Subiectul este de un larg interes public şi ne preocupă deoarece, în baza acestui doctorat plagiat, domnul general Oprea a devenit profesor universitar şi coordonator de doctorate şi la Academia Naţională de Informaţii a SRI-ului, serviciu de informaţii cu rol esenţial în securitatea naţională.

Încrederea în absolvenţii Academiei FBI de la Quantico, Virginia, este dată de prestigiul profesorilor de acolo. Din păcate, atât plagiatul domnului Oprea, cât şi refuzul Academiei SRI şi al Ministerului Educaţiei de a oferi informaţii de interes public despre cine sunt cei care şi-au obţinut doctoratele sub îndrumarea generalului Oprea, pun instituţia de învăţământ a SRI într-o poziţie care o discreditează.

Clarificarea acestui subiect este important pentru noi toţi deoarece, în spatele acestei hoţii intelectuale, se poate ascunde incompetenta unor oameni de ale căror decizii depinde soarta ţării şi a familiilor noastre rămase acasă.

Bună guvernare a unei ţări nu se poate face decât de către oameni competenţi şi bine pregătiţi, aflaţi constant în atenţia unei prese libere şi independente care informează corect opinia publică. Orice acţiune de îngrădire a libertăţii presei din România este o îngrădire a democraţiei şi trebuie condamnată categoric.

Vă solicităm de aceea că, în baza prerogativelor constituţionale pe care le aveţi de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, să luaţi o poziţie publică în vederea apărării independenţei şi libertăţii presei şi să solicitaţi autorităţilor să furnizeze informaţiile de interes public atunci când li se solicită.

În încheiere vă felicităm pentru reiterarea faptului că România va fi acelaşi partener de încredere al Statelor Unite. Din poziţia în care suntem vom continua să promovăm România în Statele Unite şi să susţinem întărirea democraţiei, transparenţei şi statului de drept în România.”

Print Friendly, PDF & Email