La final de mandat, consultantul artistic al Asociației Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, suedezul Chris Torch, transmite, într-o scrisoare deschisă, că există îngrijorarea că la nivelul Uniunii Europene va fi luată în calcul retragerea titlului acordat Timişoarei de Capitală Culturală Europeană.
Contractul suedezului Chris Torch pe funcția de consultant artistic al Asociației Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii pentru perioada de Start-Up, pentru care a fost recrutat în 2016, a expirat în 8 iulie.
Într-o scrisoare deschisă, citată de Mediafax, acesta susţine că proiectul Timişoara 2021 nu a primit niciodată o şansă rezonabilă pentru a se putea dezvolta în aşa fel încât să poată implementa un program cultural coeziv: „Limitările financiare şi manevrele politice au blocat orice fază de pregătire, situaţie care ne-a permis să realizăm bucăţele din ceea ce era proiectat, atunci când am avut sporadica oportunitate de a reuşi să implementăm parte din ceea ce ne propusesem. Planurile noastre iniţiale se bazau pe promisiuni de finanţare, obiective ambiţioase şi programe de plată fireşti. După trei ani bugetari de la acordarea titulaturii, nu s-a creat nicio bază economică stabilă. Cuplate cu personalul insuficient şi lipsa fondurilor necesare implementării, planurile au devenit visuri.”
Chirsi Torch susţine că, din cauza lipsei totale de finanţare din partea surselor din România, în ultimele şapte luni dezvoltarea programului a întâmpinat piedici serioase: „Multe proiecte s-ar fi putut dezvolta în a doua perioadă a acestui an şi ar fi pregătit evenimentele ce urmau să aibă loc în 2021. Ce-ar fi fost dacă… Momentan există îngrijorarea reală că Uniunea Europeană va lua în calcul retragerea titlului acordat Timişoarei. Mai există posibilitatea la fel de reală ca ultima etapă – acordarea Premiului Melina Mercouri (1.5 milioane euro) – să nu mai aibă loc. Comisia de Monitorizare a UE a fost şocată atunci când a trebuit să asculte explicaţiile confuze şi neconvingătoare legate de suma derizorie de fonduri acordată din suma totală promisă de către autorităţile publice Asociaţiei TM2021. Iar atunci când acele fonduri au existat, au fost făcute disponibile într-un mod haotic, niciodată la datele la care fuseseră promise, nerespectând angajamentele semnate.”
Chris Torch acuză autorităţile locale că au „blocat” capacitatea asociaţiei de a-şi atinge obiectivele, iar boardul asociaţiei, de incompetenţă în domeniul cultural: „Din păcate, lipsa de competenţă în domeniul cultural a celor din Board, dominat de aceleaşi autorităţi publice care au blocat în mod constant capacitatea TM2021 de a-şi atinge obiectivele, nu anunţă nimic bun. Numai o iniţiativă cetăţenească serioasă, care să întrunească o secţiune amplă a sectorului cultural şi a societăţii civile, ar putea pune suficientă presiune pentru ca situaţia să poată fi schimbată. Din păcate, până în acest moment, răspunsul sectorului cultural a fost unul marcat de interese personale şi de lipsa curajului, atât la noi în oraş cât şi la nivel naţional. Această fragmentare este unul dintre marii noştri inamici. Există prea multe voci care se suprapun, dar nu au niciun interes să colaboreze.”
Într-un comunicat de presă, Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii îi mulțumește lui Chris Torch pentru colaborare și pentru punerea în practică a evenimentelor culturale din perioada 2017 – iunie 2019, cât și pentru dezvoltarea pe termen lung a proiectului Dante21 și a patru proiecte câștigătoare, acestea din urmă cu finanțare din bani europeni.
Reprezentanţii asociaţiei spun că, în curând, vor fi anunțate două concursuri, unul pentru postul de director de program și unul pentru postul de consultant artistic.
Ultimele comentarii