Încă o demisie din Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană

Foto: Adriana Weimer

Scriitorul și profesorul universitar Daniel Vighi își anunță demisia din calitatea de membru fondator al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Motivul: faptul că a fost mințit de reprezentanții administrației locale, finanțatori ai proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană. Conducerea Asociației a făcut, în ultimele luni, obiectul unor critici lansate atât de oameni de cultură din oraș, cât și de presă și partide politice, care o acuză de management defectuos, lipsă de transparență și rea-voință.

 

Daniel Vighi, scriitor și profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității de Vest din Timișoara, și-a anunțat azi, pe Facebook, demisia din calitatea de membru fondator al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeana 2021 „pentru că am fost mințit și de primarul Nicolae Robu și de președintele Consiliului Județean, Călin Dobra, eu și colectivul de oameni de cultură pe care i-am convins să depună cereri de adeziune pentru a intra în Asociație.

Scopul depunerii acelor cereri de adeziune la asociație, spune Daniel Vihghi, a fost votarea unui reprezentant al oamenilor de cultură în cadrul conducerii asociației, pentru a asigura transparența managementului activităților culturale. „Am cerut unor importanți oameni de cultură să facă acest pas, și dumnealor l-au făcut și le mulțumesc. Numai că aflu acum că, în ciuda faptului că am fost asigurați că nu se vor organiza alegeri înainte ca aceste cereri să fie aprobate ca să putem participa la vot, se procedează invers, adică vor vota fără prezența noilor membri și după ce își asigură conducerea cu oameni «siguri», vom fi primiți. Așadar, ce mi-e primarul, ce mi-e președintele județenei de partid și de stat din Timiș. O apă și-un pământ”, afirmă Daniel Vighi.

Prin urmare, acesta și-a anunțat public demisia din această asociație, despre care spune că „va trece în regim privat, sub supravegherea și interesul lui Emil Cristescu, împreună cu douăzeci de milioane de euro ai timișorenilor”.

Daniel Vighi îi asigur pe timișoreni că el și grupul de oameni de cultură care au dorit să adere la Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană au fost „mânați de interese culturale și civice” și prevede că totul se va nărui sub interese private. „Atrag atenția politicienilor și oamenilor de afaceri care privatizează Capitala Culturală că au o mare răspundere financiar-patrimonială, iar timișorenilor le spun că vor avea ceea ce nu merită”, încheie Daniel Vighi.

Aceasta nu este singura demisia din această asociație, fiind vorba de un șir de plecări. Printre acestea se numără și demisia lui Ioan Holender, fostul director al Operei din Viena şi fost director al Festivalului „George Enescu”, care își februarie a anunțat, printr-o scrisoare deschisă, retragerea din poziţia de preşedinte de onoare al Asociaţiei Timişoara Capitala Culturală Europeană 2021.

Având în vedere că nu am fost nicicând consultat de Asociaţia Timişoara – Capitală Europeană a Culturii, deşi sunt Preşedintele de Onoare al acesteia, mă retrag din această «funcţie», pe care în fond nu am îndeplinit-o niciodată şi pe care nu mai doresc să o deţin. Vă rog să excludeţi numele meu din acest context. 

Sunt alături de intelectualii oraşului meu, personalităţi precum Tolcea, Ungureanu, Jecza, Vighi, Lupu Hausvater, Babeţi, Armanca, Gârboni, Murgu ş.a., care, din câte am înţeles, nu sunt implicaţi şi nici măcar consultaţi în privinţa TM 2021.

Pe de altă parte, ca Director Artistic al Asociaţiei Timişoara – Capitală Europeană a Culturii a fost angajat un cetăţean din Suedia, care nu are nicio tangenţă cu Timişoara şi care nici măcar nu cunoaşte limba romană.

Bineînţeles că nici despre alcătuirea boardului asociaţiei nu am fost informat, aflând doar deunăzi ca şi soţul doamnei Neumann este unul dintre membrii acestuia”, transmitea Ioan Holender în scrisoare deschisă, trimisă Asociaţiei Timişoara Capitala Culturală Europeană 2021 şi presei.

Conducerea Asociației Timişoara Capitala Culturală Europeană a făcut, în ultimele luni, obiectul unor critici lansate atât de oameni de cultură din oraș, cât și de presă și partide politice, care o acuză de management defectuos, lipsă de transparență și rea-voință.

 

Citește și: Analiză USR Timișoara: „Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, bilanț dezastruos, la doi ani de la câștigarea titlului”

 

Citește și: Deficienţele din programul Timişoara Capitală Culturală Europeană, aduse la cunoştinţa Comisiei Europene

 

Citește și: O mișcare civică atrage atenţia: „Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, în pericol”

Print Friendly, PDF & Email