Universitatea Politehnica Timișoara a lansat barca pe hidrogen

Sursă foto: UPT

După ce a dezvoltat cu succes bicicleta acționată printr-un sistem alimentat cu hidrogen, iar ulterior a realizat și o mașinuță propulsată printr-un sistem similar, în premieră națională, un colectiv de cadre didactice și studenți de la Universitatea Politehnica Timișoara a realizat barca propulsată cu energie pe bază de hidrogen.

 

Lansarea la apă a bărcii a avut loc joi, 10 octombrie, pe Bega, în zona cuprinsă între Restaurantul Flora și Podul Traian. La lansare a participat și un echipaj de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș, care a sprijinit Universitatea Politehnica Timișoara în asigurarea condițiilor de siguranță și a reglementărilor legate de navigația pe Bega.

„Ideea principală a fost de a familiariza studenții cu noțiunile legate de promovarea și utilizarea energiilor alternative, cu accent pe energia pe bază de hidrogen, de a-l utiliza ca proiect demonstrativ pentru studenții Facultății de Mecanică a UPT, iar satisfacția a fost cu atât mai mare cu cât am avut și studenți Erasmus interesați de propulsia pe bază de hidrogen. Rolul unei universități tehnice este să furnizeze soluții tehnice de interes pentru comunitate, iar din acest punct de vedere cred că ne-am atins scopul”, declară prof. univ. dr. ing. Corneliu Crăciunescu, coordonatorul proiectului.

Sursă foto: UPT

La realizarea bărcii propulsate cu hidrogen au contribuit cadre didactice de la Departamentul Ingineria Materialelor şi Fabricaţiei al Facultății de Mecanică și de la Departamentul Chimie Aplicată şi Ingineria Compuşilor Anorganici şi a Mediului al Facultății de Inginerie Chimică, Biotehnologii și Protecția Mediului.

Dacă bicicleta și mașinuța cu hidrogen au fost realizate în baza unui proiect finanțat cu fonduri norvegiene, barca propulsată cu hidrogen a fost construită integral cu fonduri proprii, transmit reprezentanţii UPT: „Pentru propulsie a fost folosit un motor electric de 1 kW, alimentat de la o pilă de combustie ce folosește drept combustibil hidrogenul, iar rezultatul arderii e apa, ceea ce face ca sistemul să fie complet nepoluant. Puterea motorului nu este foarte mare, dar colectivul care a lucrat la realizarea proiectului a dorit să demonstreze mai mult viabilitatea și aplicabilitatea propulsiei pe bază de hidrogen. De menționat este și faptul că stocarea hidrogenului s-a făcut la presiune redusă, folosind hidruri metalice, reducându-se astfel substanțial riscurile legate de utilizarea acestui tip de energie”.

Studenții implicați în realizarea bărcii au dobândit astfel cunoștiințe legate de utilizarea hidrogenului, de componentele specifice sistemului de generare a energiei folosind pile de combustie precum și activitățile specifice care presupun adaptarea unui vehicul electric la o sursă de energie pe bază de hidrogen.

Print Friendly, PDF & Email