Universitatea de Vest din Timişoara stimulează implicarea elevilor în dezvoltarea orașului

Competiția de idei de proiecte „Timișoara Creativă” a ajuns la o nouă ediție. Inițiativa Universității de Vest din Timișoara, derulată de Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor, vizează dezvoltarea culturii tinerilor liceeni în domeniul antreprenoriatului social.

 

Participanții au elaborat în echipă un eseu în limba română prin care este prezentată o soluție alternativă de valorificare a unei resurse publice din patrimoniul municipiului Timișoara. Echipele sunt formate din câte nouă elevi de la diferite licee din oraș și sunt coordonate de cadre didactice ale instituțiilor de învățământ, anunţă UVT, într-un comunicat de presă trimis redacţiei.

Tinerii au prezentat și evaluat resursa publică vizată, au expus modul de valorificare propus și au prezentat investițiile necesare pentru punerea în aplicare a proiectului. În eseurile lor, elevii au vorbit și despre posibilele surse de finanțare, beneficiile obținute și riscurile asociate implementării proiectului.

Spre exemplu, echipa Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” propun proiectul Turnurile de apă – un sens economic al culturii, care are ca scop creșterea potențialului turistic, în viziunea Timișoara capitală culturală europeană 2021, prin reconversia acestor două construcții industriale spre infrastructura culturală.

Elevii de la Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” au elaborat proiectul Escape Zone, prin care doresc reamenajarea și modernizarea Parcului Carmen Sylva, care să conțină mai multe facilități: cinema în aer liber, scenă pentru evenimente cultural-artistice, o zonă de relaxare cu hamace, foișoare cu muzică relaxantă, art zone, un cerc de lectură și schimb de cărți.

„Avem mulți copii minunați, iar implicarea lor în comunitate este un câștig. Avem nevoie ca ei să fie activi în comunitatea din care fac parte, să propună idei de dezvoltare a orașului. Competiția stimulează tocmai aceste lucruri. În plus, elevii câștigă noi abilități, de prezentare, de muncă în echipă. Sunt competențe care îi vor ajuta la universitate și în carieră”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Notele acordate vor avea la bază voturile obținute online din partea comunității și evaluările realizate de un juriu. Toate proiectele elevilor pot fi consultate și votate la această adresăPrezentarea proiectelor în fața comisiei va avea loc în data de 12 mai.

După finalizarea competiției, toți elevii participanți vor beneficia gratuit de un curs în domeniul antreprenoriatului, susținut de cadre didactice ale Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email