Universitatea de Vest din Timișoara, membră titulară a Agenției Universitare a Francofoniei

Legăturile puternice cu spațiul francofon, suportul oferit învățământului în limba franceză, numărul studenților străini francofoni care urmează cursurile Universității și activitatea de cercetare-dezvoltare care utilizează limba franceză ca limbă de comunicare au condus la acceptarea Universității de Vest din Timișoara în rândul membrilor titulari ai Agenției Universitare a Francofoniei.

 

În România, Agenția Universitară a Francofoniei număra la momentul depunerii candidaturii de către Universitatea de Vest din Timișoara 33 de universități membre și un institut de cercetare al Academiei Române, dintre aceștia doar 12 fiind membri titulari.

Acceptarea UVT în rândul membrilor titulari a presupus îndeplinirea unor criterii care țin de capacitatea instituțională a Universității, anuţă reprezentanţii instituţiei. UVT are patru programe de studii în limba franceză, peste 50 de parteneriate cu universități franceze și primește în fiecare an doctoranzi francofoni cu burse AUF „Eugen Ionescu”.

„În anul academic 2016-2017, UVTa avut 736 de studenți străini înscriși la WUT, din care 10% erau studenți străini francofoni. Mai mult decât atât, în parteneriat cu AUF, în anul 2013, UVT a inaugurat Centre de réussite universitaire, un proiect care vizează crearea unui spațiu educațional cu resurse și facilități educaționale, echipamente tehnice de ultimă oră, pentru a moderniza predarea, a spori atractivitatea ofertei universitare francofone și pentru a spori vizibilitatea acțiunilor francofone locale”, declară reprezentanţii UVT.

Apartenența noastră la AUF ne-a adus doar beneficii. Suntem membri din 2005, iar evoluția pozitivă a fost recunoscută prin acceptarea instituției noastre în rândul membrilor titulari. Această recunoaștere va însemna și o intensificare a eforturilor în activitățile desfășurate cu partenerii noștri francofoni. Reușita este rezultatul strategiei de internaționalizare a Universității. Lucrăm pe mai multe direcții, de la atragere de studenți străini, la angajarea în proiecte de cercetare cu instituții academice puternice de peste graniță”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Printre beneficiile statutului de membru AUF se numără participarea la proiecte între instituțiile membre și sprijin în vederea de pregătirii și implementării proiectelor; accesul la instrumente și resurse educaționale adaptate nevoilor și contextelor regionale, în special prin promovarea utilizării tehnologiilor informației și comunicării pentru predare și cercetare; suport în vederea dezvoltării parteneriatelor; accesul la mijloacele de comunicare aflate la dispoziția AUF în vederea promovării instituționale.

AUF este o asociație internațională creată acum peste 50 de ani care reunește universități, colegii, rețele universitare și centre de cercetare științifică din întreaga lume și care folosesc limba franceză., una dintre cele mai mari asociații ale instituțiilor de învățământ superior și de cercetare din lume. AUF Promovează solidaritatea activă între instituțiile membre și le sprijină în îmbunătățirea calității formării, a cercetării și a capacității de angajare a absolvenților.

Print Friendly, PDF & Email