Procentul cadrelor universitare de la Universitatea de Vest Timişoara care frecventează biblioteca, mai mic decât al studenţilor

Conducerea Universităţii declară că nu sunt motive de îngrijorare

 

Mai puţin de o treime dintre asistenții, lectorii, conferențiarii și profesorii Universității de Vest din Timişoara frecventează biblioteca universitară. Un procent mai mic decât cel al studenţilor. Directorul Bibliotecii Centrale-Universitare Timişoara priveşte cu îngrijorare la această stare de fapt. Conducerea UVT, nu.

 

Directorul BCUT: „Am motive serioase de îngrijorare”

Directorul Bibliotecii Centrale-Universitare Timişoara, prof. univ. dr. Vasile Docea, trage un semnal de alarmă în privinţa numărului mic de cadre didactice ale UVT care frecventează biblioteca: mai puţin de o treime.

Potrivit acestuia, doar 212 cadre didactice ale UVT – dintr-un total de 657 – au legitimație de acces la Biblioteca Centrală Universitară Timişoara. Adică, mai puțin de o treime dintre asistenții, lectorii, conferențiarii și profesorii universității vizitează biblioteca.

Am motive serioase de îngrijorare, atât în calitatea mea de director al bibliotecii, cât și ca profesor la Universitatea de Vest. Cifrele sunt îngrijorătoare prin ele însele, dacă te gândești că doar 32,26% (deci mai puțin de o treime) dintre asistenții, lectorii, conferențiarii și profesorii universității vizitează biblioteca”, scrie prof. univ. dr. Vasile Docea în revista „Lecturn”, editată de UVT.

Potrivit directorului BCUT, nici evoluția din ultimii ani a acestei probleme nu este mulțumitoare. Dimpotrivă. „În ultimii trei ani, numărul cadrelor didactice de la UVT care au trecut pragul Bibliotecii a scăzut continuu : 251 (dintr-un total de 701 titulari) în anul 2014 și 226 (din 697 de titulari) în 2015”, declară Vasile Docea.

În plus, trendul este descendent în ultimii tre ani: 35,8% în anul universitar 2013 – 2014, 32,4% în 2014 – 2015 și 32,2% în 2015 – 2016.

Tendința aceasta descrescătoare ar trebui să ne pună serios pe gânduri, chiar mai serios decât numărul mic al profesorilor care vizitează biblioteca. Cu atât mai serios, cu cât, în anii din urmă, serviciile pe care le oferă biblioteca s-au diversificat și s-au perfecționat. Practic, astăzi poți comanda, la bibliotecă orice carte din lume, iar aceasta îți este pusă la dispoziție”, spune directorul BCU Timişoara.

Cum explică Vasile Docea această stare de fapt? „Un prim răspuns l-am putea afla în existența unei bogate literaturi științifice în format electronic, pe care o putem accesa online, de oriunde, nu doar din bibliotecă”, afirmă directorul BCU Timişoara. Totuși, adaugă el o bună parte a literaturii științifice este de găsit doar în format tipărit și poate fi consultată numai la bibliotecă. „Prin urmare, existența bogatei literaturi accesibile online ar fi trebuit să conducă mai degrabă spre o diminuare a frecvenței vizitelor la bibliotecă, nicidecum spre ocolirea completă a acesteia de către peste două treimi din cadrele didactice”, adaugă prof. univ. Vasile Docea.

Directorul BCU Timişoara mai spune că nici studenții de la UVT nu stau mult mai bine cu vizitele la bibliotecă: 42,2% în 2016. Totuşi, este un procent mai mare decât cel al profesorilor…

 

Prorector UVT: „Sunt motive consistente, în baza cărora nu mă declar îngrijorat de această situaţie”

L-am întrebat pe prorectorul UVT pe probleme de Strategie de cercetare, dezvoltare şi inovare ştiinţifică, conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu, cum explică situaţia? Acesta spune că ar fi ideal ca toate cadrele didactice şi studenţii să aibă legitimaţie la bibliotecă, „şi chiar o să solicit colegilor mei prodecani să-mi ofere motivele colegilor noştri care nu au”. Dar susţine că există trei motive „consistente”, în baza cărora nu se declară îngrijorat de această situaţie:

Primul motiv ar fi că se folosesc foarte mult resursele electronice. „Graţie programului Anelis (program la nivel naţional), de ani buni România e în starea de normalitate a accesului la resurse bibliografice. Realmente, avem acces la aproape orice, inclusiv la cărţi, nu numai la articole. Din această perspectivă un (alt) nor e pe cerul României: se amână, la modul inacceptabil, resemnarea proiectului Anelis, deja unele din bazele de date au fost închise. Asta va fi un dezastru dacă nu se reglează problema cu celeritate”.

Al doilea motiv este dat de faptul că bibliotecile de facultate, de departament, de colectiv de cercetare au propriile biblioteci cu achiziţii de cărţi şi reviste făcute anual. „Este, de altfel, şi o cerinţă a ARACIS ca, pe lângă bibliotecile centrale, să ai şi astfel de biblioteci. Cel mai adesea, cărţile, mai ales, şi revistele din aceste biblioteci se achiziţionează din proiecte de cercetare.”

Al treilea motiv îl reprezintă bibliotecile personale. „Fiecare cadru didactic are propria bibliotecă de cărţi de specialitate şi profesionale pe care le pune la dispoziţia studenţilor şi colegilor. Vă dau exemplul personal: toate cărţile mele de fizică, peste 500, sunt la universitate şi le împrumut studenţilor atunci când au nevoie.”

L-am întrebat pe prorectorul Mădălin Bunoiu dacă numărul acesta mare de cadre didactice care nu au nici măcar legitimaţie de acces la biblioteca universitară – pentru că despre asta e vorba, nu despre numărul de vizite făcute la bibliotecă – nu transmite un semnal descurajator. „Rolul bibliotecii este de a asigura acces la informaţii. Atâta vreme cât accesul la bibliografie se poate asigura şi altfel decât prin prezenţa fizică în bibliotecă, totul e în ordine. Repet, am toată convingerea că profesorii UVT citesc, şi citesc mult. De exemplu, de când există acces electronic, biblioteca nu a mai făcut abonamente la multe din revistele de specialitate. A existat acces la Springer, Elsevier etc. Pentru cărţi şi articole din două clickuri, pentru mulţi chiar nu e necesar”, conchide conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu.

 

Print Friendly, PDF & Email