Universitatea de Vest din Timişoara, prezentă, din nou, în două rankinguri universitare de top

Universitatea de Vest din Timişoara se regăseşte în două rankinguri internaționale academice, pe locuri de prestigiu la nivel internațional, între primele universități din România.

 

Începem astăzi prima săptămână a noului an universitar, anunțând noi rezultate meritorii pe care Universitatea de Vest din Timişoara le înregistrează în două dintre rankingurile de prestigiu ale lumii academice. Este un început de an care aduce o frumoasă recunoaștere pentru munca profesorilor și cercetătorilor noștri, dar care ne și obligă pe viitor”, declară rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Universitatea de Vest din Timişoara este prezentă şi în acest an în topul Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu subdomeniul fizică, ocupând prima poziţie la nivel național şi regăsindu-se în top 301-400 la nivel mondial, din 500 de universităţi din lume, anunţă oficialii UVT.

În acest top sunt prezente doar cinci universităţi din România, dintre acestea, patru fiind membre ale Consorțiului Universitaria: Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Academia de Studii Economice din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Bucureşti. La nivel mondial au fost ierarhizate mai mult de 4000 de universităţi din 86 de ţări din lume.

ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects 2019 clasifică universităţile în 54 de subdomenii aferente a cinci domenii principale: ştiinţele naturii, inginerie, ştiinţele vieţii, ştiinţe medicale şi ştiinţe sociale.

Universităţile din Consorțiul Universitaria sunt prezente în clasamentele realizate pentru domeniul științele naturii, subdomeniile fizică (Universitatea de Vest din Timișoara – top 301-400 și Universitatea „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca – top 401-500), matematică (Universitatea „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca – top 301-400 și Universitatea din București – top 301-400) științele pământului (Universitatea „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca – top 401-500 și Universitatea din București – top 401-500) şi geografie (Universitatea „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca – top 201-300 și Universitatea din București – top 201-300) şi pentru domeniul ştiinţe sociale, subdomeniile economie (Academia de Studii Economice din Bucureşti – top 201-300), administrarea afacerilor (Academia de Studii Economice din Bucureşti – top 201-300), management (Academia de Studii Economice din Bucureşti – top 401-500) și administrație publică (Universitatea „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca – top 151-200).

Reprezentanţii UVT menţionează că indicatorii de performanţă ai acestei clasificări se bazează pe performanţa academică obținută prin activitatea de cercetare ştiinţifică, pornind de la date disponibile la nivel internaţional din surse ca Web of Science şi InCites, studiul ShanghaiRanking’s Academic Excellence, Journal Impact Factor, perioada de referinţă fiind 2013-2017 pentru fiecare subdomeniu evaluat.

Clasificarea ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects dezvoltată de Universitatea Jiao Tong Shanghai din China a fost publicată pentru prima oară în 2009 şi este una dintre cele mai bine cotate la nivel internaţional, reprezentând un punct de referinţă în strategiile unor universităţi care doresc să fie actori de nivel internaţional în mediul academic.

Totodată, UVT este prezentă pentru prima dată în clasificarea internaţională Center for World University Rankings (CWUR), ocupând poziţia 1260 la nivel mondial (din 2000 de universităţi) şi poziţia 5 la nivel naţional (din 13 universităţi).

În această clasificare, alături de Universitatea de Vest din Timișoara sunt prezente şi alte trei universități membre ale Consorțiului Universitaria: Universitatea „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca, Universitatea din București şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iaşi.

The Center for World University Rankings este o organizație de top, localizată în Emiratele Arabe Unite, care oferă consultanță politică, perspective strategice și servicii de consultanță guvernelor și universităților pentru îmbunătățirea rezultatelor educaționale și de cercetare. Începând cu anul 2012, CWUR publică singurul clasament care evaluează calitatea educației, inserţia profesională a absolvenților şi rezultatele cercetării, fără să se bazeze pe sondaje de opinie și pe informații raportate de universităţi.

Print Friendly, PDF & Email