Un parlamentar de Timiş cere Ministerului Agriculturii să ajute micii producători români să-și poată desface marfa în România și pe piețele europene

Cornel Samartinean bustAgricultura din România se confruntă cu lipsa unei oportunități pentru fermierii români de a-și putea desface produsele pe piața națională, avertizează un parlamentar liberal de Timiş. Care cere Ministerului Agriculturii să ia măsuri.

 

Deputatul PNL de Timiş Cornel Sămărtimean spune că fermierii români nu-şi pot desface produsele pe piața națională, lipsa de oportunități fiind cauzată nu doar de importul de produse alimentare mai ieftine, ci mai vu seamă de subdezvoltarea infrastructurii agricole din România. Parlamentarul mai atrage atenţia că micii agricultori, care ar dori să își desfacă produsele pe piața locală, sunt cei care au de suferit. În plus, opțiunea de a forma asociații pentru a facilita desfacerea mărfii presupune o dezvoltare semnificativă din punct de vedere al investiției în bunuri și al investiției în infrastructura de transport. “România nu este, însă, dezvoltată din acest punct de vedere, ceea ce face ca pe rafturile supermarketurilor să existe mai multe legume din străinătate, în condițiile în care producția de legume din țara noastră ar putea asigura necesarul”, spune Cornel Sămărtinean.

Acesta declară că una dintre prioritățile UE, în sectorul agricol, este sporirea competitivității acestuia, aceasta sprijinind organizațiile de producători. Pe de o parte, în conformitate cu Regulamentul nr. 1308/2013, privind instituirea unei organizări comune a piețelor produselor agricole, și prin intermediul politicii de dezvoltare rurală. Iar pe de alta, în conformitate cu Programul Național de Dezvoltare Rurală al României pentru perioada 2014 – 2020, în baza căruia investițiile din sectorul legumelor pot beneficia de sprijin prin măsura 4 “Investiții în active fizice”, în cadrul căreia o prioritate deosebită este oferită promovării asocierilor dintre exploatațiile agricole mici și mijlocii, iar înființarea grupurilor de producători de legume poate fi sprijinită prin măsura 9, “Înființarea de grupuri și organizații de producători”.

Cornel Sămărtimnean reaminteşte că, în contextul embargoului impus de Rusia, cu un an în urmă, embargou care a dus la blocarea schimburilor comerciale dintre UE și Rusia, semnarea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții între UE şi SUA ar duce la deschiderea ambelor piețe pentru servicii, pentru dezvoltarea investițiilor și achizițiilor publice, pentru modelarea regulilor comerciale globale, inclusiv regulile comerţului agricol. “Se impune o implicare concretă a reprezentanților Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în vederea creării cadrului necesar pentru ca micii producători români să-și poată desface marfa atât pe piața din România, cât și pe piețele europene”, conchide parlamentarul liberal.

Print Friendly, PDF & Email