Un deputat timişean acuză pesedizarea în ritm accelerat a instituţiilor statului român

Cornel Samartinean bustÎn plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului României s-a făcut o nouă demonstraţie de dispreţ a actualei majorităţi parlamentare pentru ceea ce înseamnă instituţiile statului şi funcţionarea democratică a acestora.

 

„PSD a pus stăpânire pe BNR”

 „Avem parte de mărunte trocuri politice în cadrul unor instituţii care ar trebui să rămână independente şi imparţiale, pentru că de ele depinde funcţionarea eonomiei româneşti şi a statului de drept. Este regretabil faptul că pe lângă câţiva profesionişti numiţi astăzi la BNR, Curtea de Conturi, ASF, SRR, s-au strecurat şi diverse personaje, a căror singură recomandare este apartenenţa politică”, arată, într-o declaraţie parlamentară, deputalul PDL de Timiş Cornel Sămărtinean.

Acesta acuză PSD că a pus stăpânire şi a politizat BNR. „Mutarea domnilor Voinea şi Gherghina certifică acest lucru. Liviu Voinea, ministru al Bugetului, a fost votat ca viceguvernator al BNR, iar secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Gheorghe Gherghina, a devenit membru al CA. Postul de guvernator al BNR nu a generat dispute, domnul Mugur Isărescu, a fost validat de plenul Parlamentului pentru un nou mandat de cinci ani de zile”, afirmă deputatul democrat-liberal. Acesta mai spune că noile numiri în Consiliul de Administraţie al BNR sunt rezultatul „cotropirii BNR de către PSD”. „Împărțirea locurilor în Consiliul de Administraţie al BNR a generat controverse pentru că PSD nu au respectat cutuma parlamentară, potrivit căreia mandatele se repartizează direct proporțional cu numărul de parlamentari. PSD a luat patru locuri, iar partidele din opoziție PNL și PDL, au fost puse pe același plan cu UDMR și PC, obținând câte un singur loc, deşi PNL are 143 de parlamentari, PDL – 55, UDMR – 26, iar PC – 23”, afirmă Cornel Sămărtinean.

În opinia parlamentarului timişean, promovarea la ASF a lui Marian Sârbu, în locul lui Daniel Dăianu, care a demisionat din funcţie pentru a candida pe o poziţie în BNR, nu a ţinut seama de dezastrul financiar pe care l-a provocat din postura de şef al Comisiei Naţionale de Supraveghere a Pensiilor Private, şi care a presupus cheltuieli nejustificate de milioane de euro şi incompetenţa dovedită în dezvoltarea sistemului privat de pensii.

“În cazul Curții de Conturi, partidele din arcul majoritar şi-au adjudecat toate funcțiile vacante, încălcând și în acest caz cutuma parlamentară. PNL și PDL nu au obținut niciun post, deși au mai mulți parlamentari, comparativ cu UDMR și PC. Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, Cosmin Nicula (PSD), a fost validat de Comisiile de buget din Parlament pentru un post de vicepreşedinte la Curtea de Conturi”, mai spune Cornel Sămărtinean. Care acuză că numirea este strict politică într-o instituţie al cărei statut este apolitic, Cosmin Nicula fiind lipsit de expertiză în acest domeniu. “PSD a sfidat orice cutumă parlamentară şi a decis ca la Curtea de Conturi coaliţia majoritară să ocupe toate cele şase posturi. Absenţa oricărei candidaturi propusă de opoziţie demonstrează dorinţa PSD de a controla şi această instituţie. De fapt, modalitatea de alocare a acestor posturi la Curtea de Conturi reprezintă un cadou pentru liniştea unor baroni locali: Mazăre, Oprişan şi Duicu”, declară deputatul democrat-liberal.

“Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune, numit cu încălcarea legii”

În cadrul aceleiaşi şedinţe comune, partidele din arcul guvernamental au reuşit să se impună şi în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune. Democrat-liberalul Cornel Sămărtinean susţine că s-a încălcat art. 19 alin. 2a din Legea 41/1994, privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRRTV, conform căruia, “Grupurile parlamentare reunite din cele două camere ale Parlamentului înaintează propuneri pentru cele opt locuri  din Consiliul de Administraţie, potrivit configuraţiei politice şi ponderii lor în legislative”. Acesta mai spune că PSD a sfidat şi o decizie a Curţii Constituţionale din 26 septembrie 2012,care face referire la modalitatea de alocare a acestor posturi: “Votul dat de majoritatea parlamentară în şedinţa comună din 16 iunie 2014 a demonstrat încălcarea triunghiului independenţei decizionale dintre politica monetară a BNR, politica fiscal-bugetară a Guvernului României şi politica de audit-control a Curţii de Conturi”.

Vacantarea unor posturi în instituțiile de stat subordonate Parlamentului a devenit un nou prilej pentru întărirea controlului exercitat de PSD şi aliaţii săi, acuză Cornel Sămărtimean. Menţionând că instituțiile menţionate au, fiecare, o miză importantă: BNR are un rol important în plan financiar, Curtea de Conturi controlează cheltuirea banilor publici iar SRR asigură mediatizarea într-un an electoral. “Pe zi ce trece, în ritm accelerat, PSD distruge echilibrul dintre mecanismele de funcţionare ale instituţiilor statului printr-un proces foarte bine pus la punct, un proces de  «pesedizare». Acesta este programul de guvernare de stânga al artidului-stat PSD condus de premierul Victor Ponta”, avertizează democrat-liberalul.

Print Friendly, PDF & Email