Deputat timişean decorat cu Crucea de Merit în rang de Ofiţer al Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania

Ovidiu Gant decorat de Werner Hans Lauk Foto Zoltan PazmanyPreşedintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, i-a decernat, zilele trecute, unui deputat timişean Crucea de Merit în rang de Ofiţer al Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania.

Distincţia i-a fost înmânată deputatului timişean Ovidiu Ganţ de ambasadorul Republicii Federale Germania în România, ES Werner Hans Lauk, sâmbătă, 7 martie, la Casa Adam-Müller-Guttenbrunn din Timişoara, în preambulul comemorării a 70 de ani de la deportarea în fost URSS a atnicilor germane din Banat, anunţă Siegfried Thiel, consilierul de presă al deputatului Ovidiu Ganţ.

Această distincţie vine ca recunoaştere a meritelor deputatului Ovidiu Ganţ faţă de Republica Federală Germania, fiind apreciat astfel angajamentul îndelungat şi constant al acestuia, în special pentru minoritatea germană din România, dar şi pentru relaţiile româno-germane în general. În 2008, acestuia i-a fost acordată Crucea de Merit în rang de Cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania

Crucea de merit nu se acordă decât acelor personalităţi care au dovedit un angajament extraordinar. În Germania, condiţiile pentru acordarea unui ordin sunt stricte. (…) Dumneavoastră, domnule Ganţ, sunteţi unul dintre cei mai importanţi mediatori între minoritatea germană, Statul român, populaţia României şi Germania”, a spus, printre altele, în Discursul de Laudatio, ES Werner Hans Lauk.

Asociaţia Foştilor Deportaţi în URSS a comemorat duminică, 8 martie, 70 de ani de la deportarea la muncă silnică în fosta Uniune Sovietică, a germanilor din România. Cu acest prilej, la Timişoara a avut loc o manifestare de amploare, care a inclus o liturghie episcopală şi dezvelirea primului monument memorial din oraş, care să amintească de una dintre cele mai negre file din istoria etnicilor germani din România.

Monumentul – realizat din marmură de la Rusca Montană, din banii economisiţi de AFD – a fost dezvelit în curtea Casei Adam Müller-Gutterbrunn şi sfinţit de către episcopul romano-catolic Martin Roos. Pentru soclu Asociaţia Şvabilor emigraţi din Banat în Germania a donat o mie de euro.

Print Friendly, PDF & Email