Societatea civilă acuză continuarea de către U.S.L. a puciului împotriva statului de drept

Vot in ParlamentNouă O.N.G.-uri acuză public continuarea de către U.S.L. a puciului împotriva statului de drept, început în vara lui 2012, prin modificarea Codului Penal de către majoritatea parlamentară. După constatarea de către Comisia Europeană a existenţei atacului asupra democraţiei, cere dizolvarea partidelor din U.S.L. dacă se va dovedi că scopul sau activitatea lor au devenit ilicite ori contrare ordinii publice.

Asociaţia Civică Banat anunţă că se alătură demersului celor opt asociaţii – Freedom House Romania, Expert Forum, Institutul pentru Politici Publice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Timişoara, Centrul Român de Politici Europene – de a acuza public continuarea de către U.S.L. a puciului împotriva statului de drept, început în vara lui 2012, prin modificarea Codului Penal de către majoritatea din Parlamentul României.

Susţinem cererea adresată Comisiei Europene pentru a stabili un mecanism excepţional de reevaluare a respectării de către România a criteriilor de la Copenhaga şi eventualitatea aplicării de penalităţi credibile în cazul neîndeplinirii obligaţiilor asumate”, spune Viorel Pădureanu, preşedintele Consiliului Director al A.C.B.

În acest caz, al constatării de către Comisia Europeană a existenţei atacului asupra democraţiei, se cere verificarea de către instituţiile abilitate ale Statului a modului în care partidele din U.S.L., care au solicitat introducerea de urgenţă pe ordinea de zi şi ai căror parlamentari au votat proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal, mai îndeplinesc criteriile prevăzute de art. 46 din Legea Partidelor Politice. „Dacă scopul sau activitatea acestor partide au devenit ilicite ori contrare ordinii publice, ori dacă s-au urmărit alte scopuri decât cele care rezultă din statutul şi programul politic ale acestora, cerem dizolvarea conform legii, inclusiv retragerea funcţiilor şi demnităţilor publice, numite sau alese, deţinute de membrii acestora, în prezent”, mai spun reprezentanţii A.C.B.

 

 

Print Friendly, PDF & Email