Tur al Timişoarei ghidat de actori de la Teatrul German de Stat

O parte a echipei de proiect, în repetiţii la TGST. Foto: Corina Frătuţescu

În cadrul unui tur al Timişoarei ghidat de actori, publicul se va întâlni cu personalități din diferite epoci ale istoriei oraşului, despre care va afla detalii până acum necunoscute atât din viețile lor, cât și din istoria orașului. Turul face parte din proiectul Destine dunărene, organizat de Teatrul German de Stat din Timişoara.

 

Primele tururi ghidate vor avea loc în zilele de 7, 8 și 9 iulie. Punct de plecare va fi intrarea  Teatrului German de Stat Timișoara, strada Alba Iulia, nr. 2. Primul spectcaol va începe în 7 iulie, de la ora 19.30.

Turul ghidat își propune să aducă locuitorii și vizitatorii Timișoarei mai aproape de un oraș care ale cărui caracteristici rezidă în contrastele sale remarcabile, spun reprezentanţii Teatrului German de Stat din Timoara, organizatorul evenimentului: „Direct legată de istoria Europei, Timișoara, primul oraș iluminat electric din europa, își propune să lumineze, prins sine, România, o țară Dunăreană, cu autenticitatea sa proaspătă și cu farmecul său imprevizibil. Timișoara, cel mai vestic oraș al României, în calitatea sa de Capitală Europeană a Culturii în 2023, reprezintă secole de istorie, de evenimente importante la nivel european, iar străzile, piețele și clădirile sale reprezintă locuri ale memoriei, încărcate de poveștile imigranților, emigranților și locuitorilor săi. Felul în care arta, cultura și educația pot modela un loc este evidențiat cu atât mai clar de proiectul «Destine dunărene»”.

Centrul Timișoarei, monumentele sale istorice și locurile în care se desfășoară evenimente devin scena acestor perspective foarte diferite, mai spun reprezentanţii TGST. Biografiile unor personalități istorice și contemporane sunt legate de istoria arhitecturii orașului. Prin această conexiune, un tur al orașului văzut prin ochii unor personalități istorice va căpăta o dimensiune complet nouă și necunoscută.

Textul și conceptul proiectului sunt semnate de Andrea Wolfer şi Swantje Volkmann, regia, de Olga Török, iar asistența de regie, de Daniel Ghidel. Din distribuție fac parte Bülent Özdil, Richard Hladik, Radu Brănici, Simona Vintilă, Aida Olaru, Daniela Török, Yannick Becker şi Enikő Blénessy.

Evenimentul face parte din programul Timișoara 2023, Capitală Europeană a Culturii, în colaborare cu referentul cultural pentru Regiunea Dunării din cadrul Muzeului Central al Șvabilor Dunăreni, Swantje Volkmann. Proiectul este cofinanțat de Primăria Municipiului Timișoara și Biroul Dunărea Ulm.

Print Friendly, PDF & Email