Premii pentru actori ai Teatrului German de Stat Timişoara

silvia-torok-foto-ziarul-metropolisTrei actori şi un teatrolog ai Teatrului German de Stat Timișoara vor fi premiaţi, zilele acestea, pentru rezultate deosebite.

 

Silvia Török, actriță a Teatrului German de Stat Timișoara, va fi distinsă cu Premiul „Pro Cultura Timisiensis”,cea mai importantă serie de distincţii culturale ale judeţului Timiş, în 6 decembrie, la ora 14, anunţă TGST.

Silvia Török a studiat la Secția de Actorie din cadrul Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca. Din toamna anului 2011 face parte din echipa de actori ai TGST. Pe scena TGST a colaborat cu regizori de renume precum Silviu Purcărete, Radu Afrim, Alexandru Dabija, Charles Muller, Nicky Wolcz. În 2013, Silvia Török a fost distinsă cu premiul UNITER, pentru debut pentru rolul Iris, din spectacolul Fetiţa din bolul peştelui auriu, de Morris Panych, în regia lui Radu Afrim.

rares-hontzu-foto-tgstActorii Rareș Hontzu și Ida Jarcsek-Gaza și teatrologul Andreea Andrei vor fi premiați în 15 decembrie în cadrul Galei Premiilor pentru Excelență, un eveniment anual dedicat timişorenilor care au obţinut rezultate deosebite în domeniile lor de activitate.

Rareș Hontzu a absolvit Secţia de Actorie în limba germană din cadrul Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara. De-a lungul timpului, a jucat la TGST, la secţia germană a Teatrului Naţional din Sibiu, iar în stagiunea 2007 – 2008, la Teatrul German din Szekszard, Ungaria. Pe scena TGST a colaborat cu regizori importanți precum Radu-Alexandru Nica, Alexandru Dabija, Radu Afrim, Alexander Hausvater, Yuri Kordonsky, Victor Ioan Frunză sau Gábor Tompa.

ida-gaza-foto-uniterIda Jarcsek-Gaza a absolvit secţia germană a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti și de atunci este actriţă a TGST. Pe această scenă a jucat în numeroase roluri precum: Margareta, în Urfaust, Bernarda Alb,a în Casa Bernardei Alba, mama, în Neînțelegerea, Clitemnestra, în Electra, în regia lui Bocsárdi László, rol pentru care a fost nominalizată anul trecut la Premiile UNITER. Între 2003 și 2007 a fost directorul TGST. Accentul directoratului său a fost pus pe promovarea dramaturgiei contemporane, pe dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu creatori şi instituţii din spaţiul de expresie germană, precum şi pe sporirea vizibilităţii pe plan naţional.

Teatrologul Andreea Andrei a absolvit secția de teatrologie din cadrul Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca, obținând apoi diploma de master în Artele spectacolului la Université Libre, din Bruxelles. De trei ani face parte din echipa de dramaturgie a TGST, unde a preluat, începând cu 2015, selecția și coordonarea artistică a Festivalului European de Teatru Eurothalia. Concepția asupra ediției din octombrie 2016, care s-a desfășurat sub tematica „Europa, încotro?” și care a cuprins creații ale unora dintre cei mai importanți artiști europeni, a purtat semnătura selecționerei.

Print Friendly, PDF & Email