Trei focare de pestă porcină africană, în Timiș

În Timiș au fost depistate trei focare de pestă porcină africană, anunță Prefectura Timiș.

 

Comitetul Local de Combaterea Bolilor, condus de prefectul Liliana Oneț, transmite că au fost declarate trei noi focare de pestă porcină africană, în județ. Au fost confirmate două noi focare la  porci domestici în localitățile Criciova și Recaș și un focar la porci mistreți pe Fondul cinegetic Tapia, aparținând de Ocolul Silvic Lugoj.

Zonele circulare de protecţie şi supraveghere au fost stabilite la trei şi, respectiv, zece km în jurul focarelor de pestă porcină africană la porcii domestici.

Pentru focarul de pestă porcină africană de la Criciova, zona de protecție sete în localitățile Jdioara și Criciova, iar zona de supraveghere: Nădrag, Crivina, Botești, Jurești, Bârna, Tapia, Oloșag, Știuca, Drinova, Măguri, Cireșu, Găvojdia, Jena, Sălbăgel din județul Timiș și Sălbăgelu Nou, Sacu și Tincova din județul Caraș-Severin.

În ceea ce privește focarul de pestă porcină africană din Fondul cinegetic Tapia, a fost stabilită zona afectată care reprezintă o rază de 13 km de la locul unde au fost  găsite  cadavrele de porci mistreți. Zona afectată este formată din zona infectată, cu o rază de opt km – care cuprinde următoarele localități: Găvojdia, Măguri, Cireșu, Drinova, Botești, Crivina, Jdioara, Nădrag, Criciova, Jena – și zona tampon de încă cinci km în exteriorul zonei infectate, care cuprinde localitățile Hăuzești, Oloșag, Fârdea, Jurești, Bârna, Sărăzani, Botinești, Pogănești, Tapia, Lugojel, Știuca, Sălbăgel și Zgribești.

Cetățenii sunt rugați să nu intre în aceste zone pentru cules de fructe de pădure, ciuperci, adunat masă lemnoasă (sau alte motive), având în vedere faptul că virusul este extrem de contagios și îl pot transporta în gospodării și infecta alți porci.

Print Friendly, PDF & Email