Porci infectaţi cu pestă, în Timiş

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiş anunţă că în câteva localităţi din judeţ au fost depistate cazuri de pestă porcină.

 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiş a fost anunțată de faptul că au fost găsite cadavrele a doi porci aruncate pe marginea drumului ce leagă Ghiroda de Moșnița Veche. Cele două cadavre nu erau identificate cu crotalii, deci nu se cunoaşte proprietarul porcilor. O prima analiză făcută la DSVSA Timiș arată că cele două animale erau infectate cu pesta porcină africană. Diagnosticul a fost confirmat de  Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, din Bucureşti.

DSVSA Timiş transmite că, între timp, au mai apărut trei suspiciuni de pestă porcină africană în localităţile Icloda și Recaș, la porci din gospodării: 77 de porci la Icloda şi 110 la Recaș. Analizele, inclusiv cele făcute la București, au confirmat pesta porcină africană.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, condus de prefectul Liliana Oneț, a stabilit zonele de protecție, de 0-3 kilometri, și zonele de supraveghere 3-10 kilometri în jurul focarelor de pestă porcină africană de la Ghiroda, Recaș și Icloda, comuna Sacoșu Turcesc.

Deşi boala nu se transmite la om, animalele depistate cu pestă porcină au fost incinerate.

Specialiştii spun că nu există semne clare care să indice pesta porcină, semnele putând fi atribuite și altor boli, dar simptomele de mai jos trebuie să fie un semnal e alarmă:

  1. moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;
  2. temperatură foarte ridicată (40,5- 42 grade C) și stare febrilă;
  3. roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului;
  4. lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers;
  5. vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.

Diagnosticul se stabilește în urma coroborării tuturor semnelor clinice, anatomopatologice iar confirmarea se face prin examene de laborator.

În cau de suspiciune că un porc este bolnav de pestă porcină africană, proprietarul trebuie să anunţe imediat medicul veterinar din localitate sau medicul veterinar oficial sau  DSVSA Timiş la numărul de telefon 0256 204911, fax. 0256 462377, e-mail: office-timis@ansvsa.ro.

 

Print Friendly, PDF & Email