Trei cămine studenţeşti ale UVT, eficientizate energetic

Foto: UVT

Universitatea de Vest din Timişoara începe lucrările de modernizare și eficientizare energetică în trei cămine studenţeşti cu un total de 1200 de locuri de cazare.

 

După recenta semnare a contractului de finanțare prin PNRR, la care au luat parte reprezentanții Ministerului Educației și cei ai Universității de Vest din Timișoara, echipa de proiect a demarat implementarea proiectului „Modernizarea și eficientizarea energetică a căminelor studențești ale Universității de Vest din Timișoara: C3, C15, C17”.

Proiectul prevede izolarea termică, schimbarea tâmplăriei exterioare, modernizarea sistemelor de încălzire și iluminat și instalarea echipamentelor fotovoltaice. Aceste intervenții vor îmbunătăți condițiile de cazare, în special pentru studenții din medii defavorizate și vor reduce costurile operaționale ale universității. Valoarea investiției este de peste 26,3 milioane de lei, din care 2,7 milioane de lei reprezintă contribuția UVT.

Prin acest proiect, transmiet UVT, se urmărește atingerea a trei obiective specifice:

  1. Modernizarea infrastructurii existente a UVT, locuri de cazare, prin reducerea consumului de energie pentru încălzire cu cel puțin 50% și creșterea cu 30% a economiilor de energie primară în trei cămine, contribuind la creșterea calității vieții generațiilor viitoare;
  2. Crearea unor spații moderne și a unor medii de învățare performante în căminele UVT, pentru a combate accesul limitat la educație al studenților, în special a celor proveniți din medii socio-economice defavorizate;
  3. Modernizarea a 1200 de locuri de cazare în campusul UVT, dintre care 480 locuri de cazare (40%) pentru studenții proveniți din medii defavorizate, în 3 cămine studențești, pentru asigurarea dimensiunii sociale și incluzive a învățământului superior.

„Campusul studențesc timișorean se va moderniza datorită intervențiilor esențiale ce devin posibile acum prin proiectele cu finanțări PNRR. UVT va moderniza și va eficientiza energetic trei dintre căminele de mare capacitate pe care le deține în campus, cu un total de 1200 locuri de cazare, iar prin cele trei obiective ale proiectului (…) vom asigura în mod complementar atât eficientizarea energetică și modernizarea spațiilor interioare, dar și oferirea acestor spații cu prioritate studenților proveniți din medii socio-economice defavorizate, până la 40% din noua capacitate de cazare. Este un proiect amplu de modernizare, de care Timișoara avea nevoie, util generațiilor viitoare de studenți UVT”, declară rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email