Colegiul “Ana Aslan” şi Clinicile Noi, eficientizate energetic prin fonduri europene

Colegiul „Ana Aslan”. Foto: ISJ Timiş

Primăria Municipiului Timișoara a obținut o finanțare de 29,6 milioane de lei pentru două proiecte de eficientizare energetică la Colegiul “Ana Aslan” și la Spitalul Municipal de Urgențe Timișoara.

 

Reabilitarea Colegiului „Ana Aslan” include izolarea termică a pereților exteriori, a planșeului superior și a celui inferior şi înlocuirea tâmplăriei. De asemenea, va fi montat un sistem de panouri fotovoltaice pentru consumul de energie pentru iluminat, iar o cincime din necesarul clădirii va fi furnizat din surse regenerabile. Valoarea contractată este de peste 6,4 milioane de lei.

Eficientizarea energetică de la Clinicile Noi vizează reabilitarea termică a clădirilor Spitalului Municipal de pe strada Gheorghe Dima, nr. 5. Sunt vizate mai multe intervenții precum anveloparea exterioară, reabilitarea rețelei de apă caldă de consum, modernizarea sistemului de climatizare și ventilare mecanică și realizarea unui sistem de management energetic integrat al clădirii. Va fi montat un sistem de panouri fotovoltaice pentru încălzirea apei de consum și pentru iluminatul clădirii, 5% din necesarul clădirii va fi furnizat prin surse regenerabile. Valoarea contractată este de 23 de milioane de lei.

„Aceste finanțări pentru eficientizare energetică de școli și spitale se adaugă celor pentru care deja am semnat contractele luna trecută: campusurile Colegiului «Coandă» și Liceului Alimentar. Toate sunt clădiri care nu au beneficiat de investiții consistente de decenii și sunt folosite de mii de persoane – fie că sunt elevi, cadre didactice sau personal medical și pacienți. Acum că avem asigurată finanțarea, finalizăm proiectarea și trecem la organizarea licitațiilor pentru execuție ca să schimbăm condițiile și confortul termic în aceste clădiri. Felicit echipele din primărie și din instituțiile subordonate că în ultimii doi am reușit să câștigăm proiecte de peste jumătate de miliard de lei fonduri europene cu care îmbunătățim condițiile de viață ale timișorenilor”, declară primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Primăria Timișoara are, în ultimii doi ani, contracte de finanțare semnate pentru 19 obiective de investiții în valoare de aproape 570 de milioane de lei prin fonduri europene. Proiectele, care vizează eficientizarea energetică a clădirilor publice, sunt finanțate prin Componenta C5 – Valul Renovării – din Planul Național Redresare și Reziliență (PNRR) 2020-2026.

Print Friendly, PDF & Email