Ipoteza vehiculată în ultimele zile cu privire la rezolvarea cazării eventualilor refugiaţi atribuiţi României prin punerea la dispoziţie a unor locuri în căminele studenţeşti este considerată inoportună de către organizaţiile studenţeşti, inclusiv de cele din Timişoara. Reprezentanţii OSUT, de pildă, spun că mai întâi ar trebui rezolvată problema studenţilor care, deşi solicită cazare, nu mai au loc în căminele Universităţii de Vest.
Un deficit de locuri de cazare care nu trebuie uitat de guvernanţi
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, din care face parte şi Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest Timişoara atrage atenţia asupra deficitului de locuri de cazare cu care se confruntă universităţile din România, aproximativ un sfert dintre studenţii care au nevoie de un loc de cazare neputând beneficia de acest drept.
Aceştia apreciază că ideea unor voci din Guvern de a solicita universităţilor să pună la dispoziţie, pentru refugiaţi, locuri de cazare din căminele lor este pripită şi nefericită. “Deşi înţelegem şi rezonăm cu problemele cu care se confruntă refugiaţii şi apreciem preocuparea autorităţilor pentru a-i sprijini, considerăm că se pot găsi soluţii mult mai potrivite pentru cazarea acestora, care să nu afecteze nicio categorie socială din România”, spun studenţii.
Reprezentanţii studenţilor amintesc că, în contextul sosirii în Europa a sute de mii de refugiaţi sirieni, Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, a solicitat universităţilor din ţară să pună la dispoziţie locuri de cazare din căminele studenţeşti pentru a fi oferite ca adăpost pentru aceştia.
În aceste condiţii, ANOSR solicită universităţilor din România să aibă ca principală prioritate oferirea locurilor de cazare pentru toţi studenţii care solicită acest lucru şi asigurarea de condiţii decente de trai în căminele lor, precizând că în fiecare an, universităţile din România înregistrează un mare deficit de locuri de cazare, privând câteva zeci de mii de studenţi de acest drept al lor.
Conform unei analize a ANOSR, în prezent aproximativ un sfert din numărul total de studenţi care solicită un loc de cazare nu beneficiază de acest drept. Aceasta este şi una dintre principalele cauze ale abandonului şcolar, deoarece mulţi studenţi care nu beneficiază de un loc de cazare în căminele universităţilor, deşi au mare nevoie de acest lucru, nu îşi permit să plătească chiria unui apartament sau taxa de cazare dintr-un cămin privat şi sunt nevoiţi să renunţe la studii şi să revină în localităţile lor de domiciliu. De asemenea, deşi au posibilitatea legală să ofere subvenţii pentru cazare studenţilor care nu locuiesc într-un cămin studenţesc, universităţile nu promovează acest lucru şi nu asigură nici acest drept al studenţilor.
Vlad Cherecheş, preşedintele ANOSR, afirmă că, deşi conştientizează situaţia nefericită în care refugiaţii sirieni se găsesc şi apreciază iniţiativa Guvernului de a lua măsuri pentru a-i sprijini, “ba chiar milităm pentru ca aceştia să fie sprijiniţi de Statul român şi de instituţiile UE să treacă peste aceste momente dificile”, consideră că o problemă nu se rezolvă provocând altele. “Atâta timp cât o universitate se confruntă cu un deficit de locuri de cazare şi nu poate răspunde tuturor solicitărilor primite de la studenţi în acest sens, considerăm că acea universitate trebuie să se preocupe prioritar de cazarea propriilor studenţi. Suntem convinşi că la o analiză mai atentă se vor putea găsi alte soluţii de cazare a refugiaţilor, care să nu aducă deservicii niciunei alte persoane”, mai spune Vlad Cherecheş.
“Doar 60% din solicitările de cazare ale studenţilor timişoreni sunt soluţionate”
Punctul de vedere exprimat la nivel naţional este susţinut şi pe plan local de către OSUT. “Categoric, nu considerăm că propunerea de cazare a refugiaţilor în căminele studenţeşti reprezintă o soluţie fiabilă. Nu ar trebui să uităm că, raportat la Universitatea de Vest, doar 60% din solicitările de cazare ale studenţilor timişoreni sunt soluţionate. Aproximativ 30 – 40% dintre studenţii care solicită cazare nu primesc un loc în căminele studenţeşti, din cauza lipsei spaţiilor de cazare suficiente. Raportat la Timişoara, ar trebui să se găsească alte soluţii, poate utilizarea pentru cazarea refugiaţilor a unor internate de liceu care nu sunt folosite şi aşa mai departe”, declară Bogdan Crişan, preşedintele OSUT.
În acest an, aproximativ 6.000 de locuri pentru studenţi vor fi asigurate în căminele Universităţii Politehnica, 3.000 de locuri vor exista pentru studenţii Universităţii de Vest, 2.400 de locuri pentru studenţii medicinişti, şi 1.500 de locuri pentru studenţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Banatul”. În medie, se estimează că aproximativ 30 – 35% dintre studenţii timişoreni care solicită cazare în cămine vor trebui să se orienteze spre alte posibilităţi de cazare, din cauza lipsei locurilor disponibile.
Ultimele comentarii