Ultimele articole ale autorului


Globalizarea, între securitate şi vulnerabilitate

Transformările implicate de globalizare, adevărate provocări James Canton, unul dintre marii futurologi ai lumii, aprecia în cartea sa Provocările viitorului. Principalele tendinţe care vor reconfigura lumea în următorii 5, 10, 20 de ani, că deşi globalizarea este un termen des folosit în prezent, totuşi, rămâne un subiect confuz pentru mulţi, chiar şi pentru unii experţi. Dex-ul precizează că globalizarea este un fenomen de transformare a lumii într-o unitate, care se manifestă la scara întregului glob, prin mijloace specifice, de fapt un proces sau un set de procese teritoriale de structurare şi stratificare globală a relaţiilor şi tranzacţiilor sociale, generate de…

Citeşte articolul   

Confruntarea dintre viitorul Califat Mondial şi SUA, asistată de viitorul Imperiu Euroasiatic şi China?

Cui va aparţine viitorul: partizanilor modernităţii, ai democraţiei, ai liberului schimb, ai drepturilor religioase sau extremiştilor religioşi, care vor deturna viitorul exclusiv în folosul lor, ţinându-i pe oameni în sărăcie, în manipulare şi tiranie?   O bătălie care nu poate fi câştigată doar prin război Acutizarea confruntării dintre cei doii uriaşi, SUA şi Califatul Mondial, asistată de alţi doi uriaşi, Imperiul Euroasiatic şi China, ar putea deveni un fapt normal în viitorul extraordinar de dinamic, turbulent, multidimensional şi plin de incertitudine, aşa cum l-a caracterizat James Conton, în Provocările viitorului. Principalele tendinţe care vor configura lumea în următorii 5, 10,…

Citeşte articolul   

Strategiile antiteroriste realiste pot combate cu succes terorismul modern

Terorismul nu este doar răul care se abate asupra planetei, ci, mai mult, este adesea fanatismul obsesiv al puterii, al răzbunării, al uciderii, împotriva oricăror legi. De aceea, fenomenul trebuie foarte bine analizat, e necesară cunoaşterea mecanismelor, în vederea combaterii cauzelor, a limitării efectelor chiar a anihilării, dacă este posibil.   Întreaga lume, într-un lung război împotriva terorimului 11 septembrie 2001, ziua în care au avut loc în SUA atacurile teroriste, a rămas în memoria colectivănu doar ca ziua unei catastrofe de amploare, ci şi ziua în care umanitatea a înţeles că va începe un lung război împotriva acestui flagel…

Citeşte articolul   

Vulnerabilitățile democrațiilor occidentale, valorificate de jihadiști

În lupta pentru instituirea Califatului mondial

„Democrațiile, mai interesante ca zone de acțiune decât regimurile autoritare” „Lumea după 11 septembrie este conștientă că securitatea va fi o marfă prețioasă, deci trebuie îngrijită, protejată, administrată dacă vrem să supraviețuim”, spunea James Canton, în Provocările viitorului. Principalele tendințe care vor reconfigure lumea în următorii ani. Jihadul este o epidemie, un concept la care se raportează viața și siguranța unei mari părţi a lumii. Devizele celor care îl susţin sunt „Allah este ținta noastră”, „Profetul este modelul nostru”, „Coranul este conștiința noastră”,  „Războiul sfânt este calea noastră” şi „Martiriul este dorința noastră”. Dumitru Chican, în Jihad sau drumul spre…

Citeşte articolul   

Trebuie să învăţăm să trăim cu teroriştii?

UE nu numai să este expusă atacurilor teroriste, dar continuă să servească drept zonă pentru finanţarea, oferirea de logistică, de refugiu şi recrutare pentru grupările teroriste care operează în principal în afara Europei. Iar democraţia de tip occidental nu pare să poată fi o soluţie pe termen scurt la problemele create de acest flagel.     Teroare la Paris În 7 ianuarie 2015, jihadiştii au îngenucheat Franţa? Să avem parte de un nou 9/11 septembrie? În jurul orei 11, ora locală, centrul Parisului a fost zguduit de focuri de armă. Sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo a fost atacat de de…

Citeşte articolul   
Page 1 of 2
1 2