Timp liber

Teatru

Actrița

De Irina Muhametova și Ilia Chlaki 

Un concept de Sabina Bijan și Corina Dohanici

Un spectacol – două povești. Do­uă povești în care viața, moartea, în­cercarea de a da o definiție și de a trăi fericirea se împletesc într-una singu­ră, o poveste despre feminitate și, mai ales, o poveste despre destinul atât de special, atât de diferit al oamenilor care trăiesc pe și pentru scenă, ca și al celor de dincolo de cortină.

Studio “Uțu Strugari”, 4 februa­rie, ora 19

Boala familiei M

Boala familiei MDe Fausto Paradivino 

Un spectacol în regia lui Radu Afrim

Familia M este bolnavă de bolile lumii (ei). Personajele care o compun sau care gravitează în jurul ei iubesc maladiv, contagios; ating o limită cumva schizoidă și se scurtcircuitează violent ori de cîte ori încearcă să co­munice, să explice, să se explice. Aici doar simțurile mai pot provoca unde de șoc. Senzualitatea, decrepitudinea e doar fugă de realitate, de idee, de noțiune. Boala familiei M suprapune realismul necruțător al tînărului drama­turg italian Fausto Paravidino univer­sului oniric al regizorului Radu Afrim într-un spectacol fascinant, intens.

Teatrul Național Timișoara, Sala 2, 5 februarie, ora 19

Te uită cum ninge decembre

Te uita cum ninge decembreDe George Bacovia și Agatha Grigorescu Bacovia

Un concept de Valentin Ivanciuc

Lumea lui George Bacovia, o lume fragilă, sensibilă, dar, în egală măsură, plină de viață, suculentă, ne este mult mai aproape decât ar părea. Istoria așa-zis minoră – cea a  triste­ților, a bucuriilor, a melancoliilor noastre – traversează timpul și ne face contemporani cu trecutul, ca și cu viitorul. George Bacovia și Agatha Grigorescu Bacovia ne traversează cotidianul și ne iau cu ei în plimbarea lor printre emoții.

Teatrul Național Timișoara, Ho­lul cu coloane, 6 februarie, ora 19

Bad Bed Stories

Bad bed storiesDe Oleg și Vladimir Presniakov 

Un spectcaol în regia aristi­că Traian șoimu

B.B. Stories adună la un loc șase momente, șase intermezzo-uri. Sunt șase povești despre intimitate, în toate formele ei, intimitatea care – parado­xal – reflectă singurătatea cum nimic altceva n-ar putea să o facă. Suntem iremediabil singuri, surzi și muți, incapabili să comunicăm, incapabili să ieșim din cușca propriilor noastre experiențe. și totuși… Dincolo de ba­rierele pe care ni le punem noi înșine străbate, fără a putea fi oprită în vreun fel, speranța. Umorul. Râsul, despre care unul dintre personaje spune clar și limpede că „este singurul lucru prin intermediul căruia poți fi înțeles”. Râsul care ne învață că, undeva, noi sau sufletele noastre, se pot întâlni cu adevărat, neintermediat de realități sociale abrupte, crude, agresive.

Studio “Uțu Strugari”, 7 februa­rie, ora 19

Cabaretul cuvintelor

De Matei Vișniec 

Un spectcaol în regia artistică a lui ștefan Iordănescu

spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Municipal din Turda 

La început a fost un sunet, apoi a fost cuvîntul. Cuvintele au creat pro­poziții, propozițiile au creat fraze, frazele au creat adevărul și minciuna.

Cuvintele s-au umplut de sens. Aceasta ar putea fi o definiție tandru-ironică a Creației și acesta este de­clanșatorul celei mai recente piese a lui Matei Vișniec, Cabaretul cuvin­telor, unde cuvintele sunt personaje principale, secundare și episodice, unde sensul e un foc de artificii care-o ia în toate direcțiile, bucuros să scape de corsetul limbajului. Cabaretul cu­vintelor este un exercițiu în care toa­te simțurile se coalizează pentru a reinventa noțiunea de comunicare.

Teatrul Național Timișoara, Sala 2, 8 februarie, ora 19

Iaacovi și Leidental

Iaacovi si LeidentalDe Hanoch Levin

Un spectacol în regia artistică a Mihaelei Lichiardopol

Iaacovi și Leidental este povestea comică a unor oameni care încearcă din răsputeri să umple golul existen­țial din viețile lor secate de emoție.

Cei doi trec prin propria lor existență în mod absurd, secați de emoție, dar încercînd s-o provoace, să condimenteze cotidianul cu sens și cu un simulacru de iubire.

În caruselul care se naște, ei gă­sesc de cuvință să se îndrăgostească de aceeași femeie care, la rîndul ei, se află în căutarea marilor aspirații (ar­tistice, pe cît posibil), căutare îngreu­nată de un prea teluric dos care-și are propria existență și propriul nume: „Popoumare”.

Studio “Uțu Strugari”, 9 februa­rie, ora 19

Făptași

FaptasiDe Thomas Jonigk

Un spectcaol în regia lui Szabó K. István

De ani de zile Petra este abuzată de către tatăl ei Erwin, iar mama ei, Karin, ignoră acest lucru. Magda îl violează pe fiul ei Paul, însă nimeni nu aude strigătele lui de ajutor. Destinele similare îi aduc față în față pe cei doi copii, care se străduiesc, cu mai mult sau mai puțin succes, să pună capăt abuzurilor părinților. Faptele părinților sunt greu de cuprins în cuvinte, și cu atât mai greu e ca aceștia să fie trași la răspundere. Thomas Jonigk evocă în „Făptași“ unul dintre cele mai discutate subiecte ale ultimilor ani. Pe marginea poveștilor Petrei și ale lui Paul autorul constată că societatea noastră este una de făptași.

Teatrul German de Stat Timișoa­ra, Sala TGST, 4 februarie, ora 19.30

Pescărușul

PescarusulDe Anton Pavlovici Cehov

Un spectacol cu supratitrare în limba română, în regia lui Yuri Kor­donsky

În jurul actriței Irina Nikolaevna Arkadina, care nu mai e la prima tinerețe, se strâng la moșie mai mulți apropiați: fratele ei Sorin, iubitul ei, scriitorul Trigorin, fiul ei Treplev care vrea de asemenea să devină scriitor, iubita acestuia, Nina, care îi joacă pie­sa, administratorul moșiei împreună cu soția și fiica sa, un medic și un în­vățător. Nina, care vrea să devină ac­triță, e impresionată de succesul scrii­torului Trigorin și se îndrăgostește de el, ceea ce va afecta toate relațiile din­tre personaje, care se află precum într-un lanț de îndrăgostiți nefericiți, ale căror eșecuri le marchează nu doar conversațiile, ci însăși existența.

Teatrul German de Stat Timișoa­ra, Sala TGST, 8 februarie, ora 19.30

Afacere murdară

Afacere murdaraUn spectacol în regia lui Gyulay Eszter

Frica, neîncrederea, vulnerabili­ta­tea și agresiunea stau ghemuite pe rafturile sufletului. Pe dinafară, nu transpare nimic. Degeaba scrijelim gla­zura, foarte rar vedem dincolo de suprafață. Vitrine murdare. Gesturi ambigue. Mesaje mâzgălite. Ordine opuse. Deodată. Ne obișnuim cu lacri­mile. și cu zâmbetele contrare. Ne agă­țăm de convingeri potrivnice. Mai pu­tem, oare, să ne privim direct în ochi? De ce ne stau gândurile cu ochii plecați?

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, Sala Studio, 8 februarie, ora 19

 

Operă

Țara surâsului

Tara surasauluiOperetă în trei acte

Muzica: Franz Lehar

Libretul: Ludwig Herzer, Fritz Löhner

Un spectacol susținut de Corul, Orchestra și Ansamblul de balet al Operei Naționale Române Timișoara

Opera Română Timișoara, 5 februarie, ora 19

Dancing Queen

Dancing QueenPovestea unei cariere

Balet-rock în două acte

Un spectacol pe muzică înregis­trată, din repertoriul formației Queen

Libretul: Jens Neundorf

Un spectacol în regia artistică și coregrafia Sabinei Wake,  de la Tea­trul de Stat Meiningen, Germania

Opera Română Timișoara, 7 februarie, ora 19

Adriana Lecouvreur

Operă în trei acte

Muzica: Francesco Cilea

Libretul: Arturo Colautti

Un spectacol susținut de Corul, Orchestra și Ansamblul de balet al Operei Naționale Române Timișoara

Opera Română Timișoara, 9 februarie, ora 18

 

Filarmonică

Concert simfonic

Un spectacol susținutr de violon­celiștii Alexandra Guțu și Filip Papa, dirijat de Mihnea Ignat, din Spania

Sala Capitol a Filarmonicii Ba­natul, 7 februarie, ora 19

În program sunt incluse lucrări de : J. Haydn (Concertul pentru violon­cel și orchestră nr. 1 în Do major Hob. VIIb:1 și Concertul pentru violoncel și orchestră nr. 2 în Re major Hob. VIIb:2), G. F. Haendel (Concertul pen­tru două violoncele și orchestră în Do major. HWV 318) și W.A. Mozart (Sim­fonia nr.36 Linz în Do major, KV 425)

 

Expoziții

Trup cu pești

Expoziție de pictură a artistei Silvia Moldovan

„Într-o lume saturată de imagini teribile, oamenii au pierdut din pro­pria sensibilitate”, spune Silvia Mol­dovan. Statementul artistei Silvia Mol­dovan este, astfel, o invitație la recuperarea interiorității. Pictura ei invită la reflecție tăcută, departe de orice excese formale. Terapie pentru reconstruirea de sine într-o lume „sa­turată” de  agresivitate, gesticulație largă și zgomot.

Expoziția se înscrie în politica de promovare a tinerilor artiști, asumată de către Fundația Triade, în cadrul programului Juventus. În acest con­text, Silvia Moldovan a câștigat în anul 2012  Premiul special al Fundației Triade, constând în organizarea unei expoziții personale la Galeria Triade.

Galeria Triade

Sigmar Polke – Muzică de origine necunoscută

Opera Sigmar PolkeO expoziție care include lucrări ale unuia dintre cei mai renumiți pic­tori germani ai artei contemporane, Sig­mar Polke, în organizarea Insti­tutului pentru Relații Externe

Toți iubitorii de artă și cultură au posibilitatea de a descoperi și de a contempla operele renumitului pictor, grafician și artist în domeniul fotogra­fiei Sigmar Polke. În cadrul expoziției, Centrul Cultural German Timișoara oferă un workshop cu Wiebke Trunk, tururi ghidate prin expoziție cu Ana Adam, profesor de grafică, cu elevi ai Liceului de Arte Plastice și cu studenți ai Facultății de Arte și Design Timi­șoa­ra, care s-au exprimat artistic pornind de la operele lui Sigmar Polke, precum și o seară de lectură cu cercul literar „Die Stafette”.

Centrul Cultural German Timi­șoara, până în 2 martie

Salonul premianților U.A.P.T. 2013

Evenimentul, ajuns la cea de a doua ediție, celebrează performanțele artiștilor vizuali profesioniști timișo­reni (membri sau ne-membri ai filialei Timișoara a Uniuni Artiștilor Plastici) pe anul 2013, onorați cu premii (spe­ciale, onorifice sau I – III) în urma de­ciziilor comisiilor de jurizare la diferi­te concursuri anuale, bienale etc, in­diferent de specificul lor – local, na­țional și/sau internațional. Un eveni­ment de bilanț în rândul breslei, cu dorința reflectării evoluției și imaginii generale a artei vizuale din Timișoara în rândul publicului larg.

Galeria Helios, până în 4 februa­rie

 

Proiecţie de film

Poll

În Poll acțiunea începe cu puțin timp înaintea declanșării Primului Război Mondial. Oda von Siering, o fată în vârstă de 14 ani, care până la moartea mamei a trăit în Germania, merge la tatăl ei, în Estonia. În casa acestuia, se simte străină și resimte o stare apăsătoare în noul mediu familial. Îi lipsește mama, care a fost cea mai importantă persoană din viața ei, dar și țara natală. La Poll, proprietatea tatălui ei, întâlnește un anarhist estonian rănit, “Schnaps“, care se ascunde de trupele țariste. Oda este cea care îl ajută și îl ascunde pe proprietatea tatălui ei. În scurt timp, însă, ajuge să dezvolte sentimente pătimașe pentru „Schnaps“.

Filmul a câștigat în anul 2010 Premiul Filmului Bavarez la categoriile „cel mai bun protagonist”, „cea mai bună actriță tânără” și „cea mai bună imagine scenică”, premiul special al juriului la Filmfest Rom, premiul Deutscher Filmpreis la categoriile „cel mai bun personaj secundar”, „cea mai bună camera” și „cea mai bună imagine scenică” în anul 2011 și premiul publicului la cea de-a 15 ediție a Festivalului De Film European de la București.

Proiecția acestui film din anul 2010, în regia lui Chris Kraus – care face parte din seria de filme „Vedere panoramică – regizori contemporani” – este organizată de Centrul Cultural German Timișoara împreună cu lectoratul D.A.A.D., din cadrul Universității Politehnica Timișoara, și cu Librăria Cărturești și având sprijinul Goethe-Institut.

Ceainăria Librăriei Cărturești,  strada Mercy nr. 7, 6 februarie, ora 18.30

Print Friendly, PDF & Email