Teatru
După Martin Page
Un spectacol de Antonella Cornici
Antoine, 25 de ani, geniu, se simte exclus din lumea contemporană de însăşi inteligenţa lui. Deprimat şi singur, încearcă diferite metode să devină mai prost, mai aproape de semenii lui, cu alte cuvinte. Porneşte pe un drum complet anti-iniţiatic, încearcă să se integreze: n-a băut în viaţa lui – vrea să ia lecţii de alcoolism; nu ştie ce e moartea – ia lecţii de sinucidere. Dar orice problemă are o soluţie. O poveste plină de haz, M-am hotărât să devin prost este, dincolo de aspectul autobiografic, o întâlnire fascinantă cu psihicul uman.
Studio „Uţu Strugari”, 18 decembrie, ora 19
După W. Shakespeare
Un concept de Laura Avarvari
Studio „Uţu Strugari”, 19 decembrie, ora 19
Adaptare de Helen Edmundson
După romanul lui Lev Tolstoi
Un spectacol în regia artistică a Adei Lupu
Anna Karenina este povestea unei metamorfoze. Înconjurată de oameni captivi în dilemele morale ale unei societăţi îngheţate în nemişcare, Karenina porneşte, cu conştiinţa trează, pe un drum care o poartă înspre spaţiile necunoscute, obscure, înspre tenebrele distructive ale fiinţei sale. Descoperă în sine o lume complet nouă, o lume a pulsiunilor esenţiale, în care onestitatea nu lasă loc clemenţei. Se abandonează cu voluptate, cu disperare acestei uriaşe singurătăţi care o transformă iremediabil. Face ţăndări fragilul înveliş social care o ţinea legată, descoperind că ceilalţi nu sunt „tot ce avea ea”, după cum postulează un alt personaj. Drumul cu sens unic al cunoaşterii de sine este un drum al efervescenţei spiritului, dar şi un drum al distrugerii şi al singurătăţii absolute.
Teatrul Naţional Timişoara, Sala Mare, 20 decembrie, ora 18
De W. Shakespeare
Un spectacol în regia lui Alexander Hausvater
Teatrul Naţional Timişoara, Sala 2, 21 decembrie, ora 18
Insula
De Mihai Sebastian
Un spectacol în regia artistică a Mihaelei Lichiardopol
Pe Insula lui Mihail Sebastian, un loc scos din orice context geografic şi istoric, sugerând, însă, o ipotetică Americă de Sud, trei oameni care nu au absolut nimic în comun, forţaţi de un război civil izbucnit brusc, sunt nevoiţi să îşi reevalueze radical valorile, concepţiile şi, cu siguranţă, priorităţile de viaţă. Blocaţi într-un loc complet străin, flămânzi şi sub permanenta ameninţare a morţii, cei trei – Nadia, o tânără pictoriţă, Bob, sportiv celebru şi bancherul Manuel – învaţă lecţiile renunţării şi ale prieteniei, lecţia speranţei în cea mai profundă deznădejde şi lecţia despre splendoarea vieţii, dincolo de durerea pe care sistemul, politica, războaiele – oamenii – o pot provoca oamenilor.
Teatrul Naţional Timişoara, Sala 2, 22 decembrie, ora 18
Performance după un concept de Florin Fieroiu
Un spectacol tradus la cască în limba română, în regia lui Florin Fieroiu
Un spectacol non-narativ. Imagini alterate ale unui corp descompus în gesturi. Traiectorii non-psihologice. Afirmaţii coerente proiectate într-o sintaxă confuză. Egalitate de opinii. În loc de subiect, un mecanism. Un triunghi, o bicicletă, patru stâlpi, un perete elastic, o masă, o maşină de spălat. Funcţional. O instalaţie umană cu zece actori. Entuziasm contagios sau frică paralizantă. Aşteptări declamate sau nerostite. Ce-ar trebui să… Cea mai puternică dorinţă… Ce-am uitat să… Ieri, chiar nu mai există. Cel de-acum o secundă e mort. Nimic impus. Nimic de exclus: stres, ignoranţă, dezgust. Despre coerenţa disfuncţionalităţii. Despre efectul carenţei ori al surplusului de magneziu asupra stării atât fizice, cât şi psihice. Despre viaţă şi amnezie autoindusă.
Teatrul German de Stat Timişoara, Sala TGST, 18 decembrie, ora 19.30
Pescăruşul
De Anton Pavlovici Cehov
Un spectacol tradus cu supratitrare în limba română, în regia lui Yuri Kordonsky
În jurul actriţei Irina Nikolaevna Arkadina, care nu mai e la prima tinereţe, se strâng la moşie mai mulţi apropiaţi: fratele ei Sorin, iubitul ei, scriitorul Trigorin, fiul ei Treplev care vrea de asemenea să devină scriitor, iubita acestuia, Nina, care îi joacă piesa, administratorul moşiei împreună cu soţia şi fiica sa, un medic şi un învăţător. Nina, care vrea să devină actriţă, e impresionată de succesul scriitorului Trigorin şi se îndrăgosteşte de el, ceea ce va afecta toate relaţiile dintre personaje, care se află precum într-un lanţ de îndrăgostiţi nefericiţi, ale căror eşecuri le marchează nu doar conversaţiile, ci însăşi existenţa.
Teatrul German de Stat Timişoara, Sala TGST, 18 decembrie, ora 19.30
De Pintér Béla şi Darvas Benedek
Un spectacol în regia lui Szikszai Rémusz
Operă ţărănească este una dintre cele mai bune piese alternative maghiare din ultimii ani, iar spectacolul „original" montat de autor se joacă de nu mai puţin de zece ani pe scenele din Ungaria şi din străinătate. Esenţa piesei este foarte veche. Povestea arhaică, de sondare a sorţii, împrumută atmosfera tragediilor greci. O acţiune din trecut ne decide soarta. O zi, povestea unei nunţi, care îl înfăţişează pe individ într-o manieră comico-patetică. Deopotrivă frumos, urât, înălţător, umilitor, comic şi tragic.
Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” Timişoara, 16 decembrie, ora 19
De Elzbieta Chowaniec
Un spectacol în regia lui Koltai M. Gábor
Fete, femei. Fetiţe, domnişoare, doamne, târfe, zâne, vrăjitoare, prinţese şi slujnice împuţite, prostituate răscoapte şi dame răsfăţate. Sunt înfometate, doritoare, se bat, se spurcă, se îmbrăţişează, urlă, plâng, dansează vals – patru femei. Patru generaţii de femei din Cracovia, Polonia, Europa Centrală. O felie de istorie central-europeană. Cincizeci de ani infernali, cu vise ce răbufnesc şi se sting din nou şi din nou, rupturi, ciocniri, înălţări şi hemoragii. Un destin transmis de la o generaţie la alta, printr-o ramură feminină particulară, ca într-o tragedie greacă. Patru portrete şi o fărâmă de continent în spatele lor. În valizele lor e istoria, în ele Femeia eternă, îngrozitoare şi totuşi minunată.
Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” Timişoara, 18 decembrie, ora 19
Ai lăv iu
De Jimmy Roberts – Joe DiPietro
Un spectacol în regia lui Puskás Zoltán
Legaţi-vă centurile de siguranţă! Vom ateriza în abisurile cele mai profunde ale sufletului feminin şi masculin! Atenţie: nu vă lăsaţi păcăliţi de aparenţe, deocamdată e doar suprafaţa! Ceea ce se află dincolo de acestea, ceea ce este totdeauna nou şi necunoscut şi umple tot este nebunul, ameţitul, înfocatul, încinsul, sălbaticul şi mârşavul extaz, farmecul… însăşi iubirea. Tot ceea ce aţi bănuit în secret, dar v-a fost frică să recunoaşteţi despre întâlniri, romantism, căsătorie, iubiţi, soţi, neveste, prieteni şi familie. Această celebrare a jocului împerecherii ne arată adevărurile şi miturile din spatele rebusului contemporan numit "relaţie". Acest revue hazliu aduce un omagiu celor care au iubit şi au pierdut, celor care au căzut în bot la uşa dragostei, celor care au îndrăznit să spună: "Bună, ce faci sâmbătă seara?".
Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” Timişoara, Salar Mare, 20 decembrie, ora 19
Filarmonică
Concert vocal-simfonic
Un spectacol dirijat de Walter Kindl şi susţinut de tenorul Daniel Zah şi de Corul “Ion Românu” al Filarmonicii Banatul
Domul Romano-Catolic,18 decembrie, ora 19
Concert simfonic
Un spectacol sub genericul „Familii de muzicieni – Familia Mihăilescu”
Un spectacol dirijat de Christoph Rehli, susţinut de pianiştii Ioan, Dinu, Manuela şi Dragoş Mihăilescu
În program sunt incluse lucrări de J.S. Bach (Concertul pentru pian (clavecin) si orchestra in fa minor BWV 1056), W. A Mozart (Concertul pentru doua piane si orchestra in fa major KV 242, Lodron Concerto) şi Fr. Liszt (Concertul pentru pian si orchestra nr.1 în Mi bemol major)
Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, 20 decembrie, ora 19
Expoziţii
23:59
O expoziţie a artistului Radu Cioca, despre care acesta spune că este percepută ca o imagine iconică pentru timpul nostru, „o specie de logo atribuit stresului, fricii şi incertitudinii care ne domină”.
Jecza Gallery, până în 14 ianuarie
Puterea Justiţiei şi puterea spirituală
O expoziţie semnată Bogdan Gârbovan
„O lecţie politică – spun organizatorii – oferită de Bogdan Gîrbovan prin abordarea, în fapt, non-ierarhică şi egalitariană a forţelor de ordine publică şi spirituală”
Jecza Gallery, până în 14 ianuarie
Proiecţie de film
Încântat de personajul impostorului, Alexander Adolph, portretizează în „So glücklich war ich noch nie” un escroc şarmant şi talentat pe nume Frank Knöpfel. Acesta este un profesionist în arta deghizării. El se dă drept manager de top, artist sau avocat şi reuşeşte mereu să înşele oamenii. În spatele actoriei şi înşelăciunii prin acţiuni amuzante se ascunde, însă, trista poveste de viaţă a lui Frank Knöpfels. Chiar şi iubirea şi închisoarea nu sunt termeni necunoscuţi pentru Frank.
Proiecţia acestui film din anul 2009, în regia lui Alexander Adolph – care face parte din seria de filme „Vedere panoramică, regizori contemporani” – este organizată de Centrul Cultural German Timişoara împreună cu lectoratul D.A.A.D., din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara, şi cu Librăria Cărtureşti şi având sprijinul Goethe-Institut.
Ceainăria Librăriei Cărtureşti, strada Mercy nr. 7, 19 decembrie, ora 18.30
Ultimele comentarii