Consiliul Județean Timiș a obţinut finanțare pentru dezvoltarea infrastructurii velo, prin intermediul celui mai mare proiect finanțat din PNRR pentru autorități locale.
Contractul, semnat astăzi la Ministerul Dezvoltării, este în valoare de 142 de milioane de euro, fonduri europene. Urmează să fie amenajate piste de biciclete pe o distanță de 1729 de kilometri în toate cele patru județe implicate în proiect: Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara. Calculată la un cost mediu estimat de 82.500 de euro pentru fiecare kilometru de pistă de biciclete, suma alocată Timișului se ridică la aproximativ 40 de milioane de euro.
„Realizarea de piste de biciclete a fost o prioritate a mandatului meu și iată că promisiunile au devenit realitate. Este o inițiativă complexă și reprezintă cea mai importantă investiție în infrastructura velo din istoria celor patru județe și cea mai mare din țara noastră”, spune președintele Consiliului Judeţean Timiș, Alin Nica.
Timișul rămâne, în continuare, singurul județ care lucrează la o strategie de cicloturism și unicul care are deja o pistă transfrontalieră construită, spun reprezentanţii administraţiei judeţene.
„Construim trasee cicloturistice în 14 județe ale țării, cu semnarea contractelor de astăzi suntem la zi cu toate jaloanele, toate termenele asumate de Ministerul Dezvoltării prin PNRR”, a declarat azi, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, după semnarea, în prezența primului ministru Nicolae-Ionel Ciucă, a patru contracte de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Traseele, care însumează 3.272 km, vor traversa județele Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Dolj, Olt, Mehedinți, Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Ilfov, Giurgiu, Călărași și Constanța. Cu un buget de 247,5 milioane de euro, la care se adaugă 74,25 milioane euro reprezentând valoarea de 30% supracontractare (total 321,75 milioane euro), în cadrul acestei componente, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va asigura amenajarea a aproape 4.000 km de trasee cicloturistice.
Cererile de finanțare aprobate astăzi au fost depuse de Consiliile Județene în parteneriat, pentru trasee care traversează cel puțin trei județe, sunt continue pe o lungime de minimum 150 km, iar de la axa principală au conexiuni secundare către obiectivele turistice-culturale pe o rază de maximum 10 km, transmit reprezentanţii Ministerului Dezvoltării.
Ultimele comentarii