Timișoara face un pas înainte pentru primul Muzeu al Revoluției Anticomuniste din România

Arhitectul-şef al Timişoarei a avizat Planul Urbanistic Zonal pentru primul Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, anunţă Primăria.

 

Muzeul va fi amenajat în curtea fostei Comenduiri a Garnizoanei Militare, din Piața Libertății, unde va fi construită o clădire ultramodernă, cu un concept inedit – subsol deschis și elemente arhitecturale contemporane, completate la exterior cu o piațetă comemorativă acoperită și zone cu luciu de apă, potrivit documentației care va fi supusă votului consilierilor locali, transmite Primăria Timişoara.

Fosta Garnizoană va fi reabilitată și compartimentată pentru a acomoda funcțiunile muzeale, conform PUZ-ului. Exponatele noului muzeu vor fi prezentate în stil clasic, dar și cu ajutorul tehnologiilor modern,Virtual Reality. Proiectul este implementat de Ministerul Culturii.

„Este un proiect pe care Timișoara îl așteaptă de ani buni. Mă bucur că putem închide partea de planificare urbană și aștept să autorizez proiectul tehnic. Revoluția din ’89 este parte din unicitatea orașului, iar viitorul muzeu vine să întărească acest lucru. Întreg complexul face parte din procesul de înnoire a zonei centrale și din eforturile noastre de a promova Timișoara ca oraș al Revoluției și al libertății. În curând, vom începe lucrările la Traseul Revoluției, primul memorial urban care va pune în valoare locurile și momentele-cheie din Decembrie 1989. Tocmai pentru că este un proiect extrem de important pentru Timișoara, și ca amplasare, și ca simbol, am fost și vom fi un partener deschis al Ministerului în tot acest proces”, spune primarul Dominic Fritz.

Pe durata proceselor de avizare a investiției Ministerului Culturii, Primăria Timișoara a susținut deschiderea curții interioare spre străzile Lucian Blaga și Vasile Alecsandri și păstrarea spațiilor expoziționale din clădirea veche. Este o soluție care crește accesibilitatea. De altfel, în Planul Urbanistic Zonal este prevăzut un posibil acces pietonal dinspre parcarea Modex, pentru a conecta cât mai bine Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989 cu Piața Victoriei, unde s-a strigat „Libertate”, în 1989.

Odată finalizată etapa de planificare urbană, Municipalitatea va analiza soluția arhitecturală detaliată în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism. Primăria Timișoara se va asigura că soluția arhitecturală ia în considerare contextul urban al zonei centrale și reflectă importanța și obiectivele proiectului pentru Timișoara. Proiectul de aprobare a PUZ-ului este disponibil aici.

Un Plan Urbanistic Zonal indică drumurile, clădirile, funcțiunile clădirilor, utilitățile, conform normelor legale, astfel încât zona să fie bine integrată cu restul Timișoarei. Primăria și Consiliul Local verifică și avizează aceste planuri pentru a asigura un echilibru între dezvoltare și calitatea vieții.

Print Friendly, PDF & Email