Primul Muzeu al Iluziilor Optice din România ajunge la Timişoara

Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală sau un theremin, instrumentul muzical la care poți cânta fără să îl atingi, îi așteaptă pe vizitatori în Timișoara. La primul Muzeu al Iluziilor Optice din România.

 

Conceptul Muzeului Iluziilor Optice este unic în România și are un caracter interactiv – vizitatorii vor putea înțelege cum funcționează iluziile prin contactul direct cu cele peste 100 de obiecte prezentate, dar și prin explicațiile unui povestitor unplugged, care va oferi detalii despre mecanismele lor de funcționare și va face demonstrații live, spun organizatorii.

Deși este o premieră pentru țara noastră, conceptul de Muzeu al Iluziilor este popular în multe dintre marile orașe ale lumii, care au astfel de muzee interactive permanente. Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg sunt doar câteva exemple de metropole cu tradiție în acest sens.

Muzeul Iluziilor Optice, anunţă organizatorii, își conduce vizitatorii prin trei mari capitole, fiecare destinat unui alt tip de iluzii. Sala oglinzilor deformate, anunţă organizatorii, este locul unde cei mici se vor distra și vor deveni, pentru câteva minute, subțiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, vor avea burta până la nas sau vor deveni pitici. Iluziile optice vor avea și ele o sală dedicată: peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, vor provoca voința și inteligența celor care vor încerca să rezolve misterele din spatele lor. Toate imaginile sunt dotate cu instrumente de măsurat, cu ajutorul cărora vizitatorii vor încerca să înțeleagă cum funcționează iluziile. A treia sală este dedicată obiectelor care le vor oferi vizitatorilor experiențe unice: aici, vizitatorii vor putea înțelege cum funcționează hologramele, vor încerca să descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau vor putea să își încerce talentele muzicale la un theremin, primul instrument muzical electronic.

Ne-am dorit mult să creăm un loc în care participanții de orice vârstă să poată învăța prin joacă și interacțiunea directă cu exponatele”, spune Adrian Filpișan, inițiatorul principal al Muzeului Iluziilor. Proiectul, explică el, este, în primul rând, educativ și neconvențional. “E o experiență unică să parcurgi exponatele, să cânți la theremin sau să te așezi pe spate pe un pat cu 2200 de cuie fără să ți se întâmple nimic, la fel cum e amuzant și provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte”, mai spune Adrian Filpişan.

Muzeu al Iluziilor Optice, un proiect al Asociației Astronomice Pluto, va fi deschis din 18 şi până în 31 ianuarie, la Casa Tineretului Timișoara şi va putea fi vizitat pe bază de rezervare, la adresa  contact@muzeuliluziilor.ro sau la numărul de telefon 0752-690.245. Spectacolele se vor desfășura între orele 9 și 19, din oră în oră.

Print Friendly, PDF & Email