Tensiuni între Teatrul Naţional Timişoara şi Asociaţia Timișoara – Capitală Culturală Europeană

Reprezentanţii Teatrului Naţional Timişoara se declară îngrijoraţi de o serie de afirmații lansate de către directorul executiv al Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană într-o apariție publică. „Deoarece facem diferența între arogarea și asumarea unui statut, credem în dialog, în civism și în civilitate”, transmit oficialii Naţionalului timişorean.

 

O serie de afirmații lansate la finele lunii trecute de către directorul executiv al Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană într-o apariție publică, provoacă îngrijorarea Teatrului Național care își exprimă, pe această cale, regretul față de percepția inexactă a distinsei locutoare asupra acțiunilor, intențiilor și atitudinii instituției față de proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii și, nu mai puțin, față de Asociație”, transmit oficialii Teatrului Naţional Timişoara printr-un comunicat trimis la redacţie.

Aceştia mai spun că, la înfiinţarea Asociaţiei, TNT a avut încredere că aceasta va unifica energiile și va dezvolta un flux cultural și civic fără precedent în Timișoara, oferind un spațiu de dialog celor mai diverse entități, de la instituții cu profil edilitar, cultural, social, religios, economic, turistic etc. la ONG-uri, de la persoane fizice la structuri instituționale masive, într-un proces transparent, democratic.

Există numeroase argumente care scot Teatrul în afara tuturor umbrelor și suspiciunilor, lansate intenționat sau neintenționat în seara zilei de 25 ianuarie: atitudinea TNT față de subiectele majore ale societății de azi, cum ar fi civismul, comunitatea, educația, este binecunoscută; implicarea sa în dezvoltarea orașului este, de asemenea, de notorietate; încrederea în comunitate stă la baza strategiilor sale de dezvoltare de peste 12 ani. Este, de asemenea, foarte important să subliniem faptul că toate inițiativele luate de Național în sensul acesta se materializează exclusiv cu respectarea cadrului competențelor și al responsabilităților specifice instituției, în concordanță cu misiunea sa”, transmit reprezentanţii Naţionalului timişorean.

Aceştia mai spun că, în 4 decembrie 2017, Codruța Popov, consultant artistic și, la momentul respectiv, membru al consiliului director al Asociaţiei, a transmis tuturor membrilor consiliului director și directorului executiv, Simona Neumann, un set de întrebări privind analiza și  recomandările făcute de Comisia Europeană în urma raportului întocmit de Asociație. După aproape două luni, răspunsurile solicitate nu au fost trimise. „Trunchierea, cenzurarea sau eludarea comunicării reprezintă o alienare a adevărului, o utilizare distructivă  a informației, cu efecte covârșitoare în ce privește evoluția proiectului în spiritul idealului comun care îi animă pe toți cei care doresc ca Timișoara să devină cu adevărat o capitală europeană a culturii, pe termen lung, dincolo de titlul câștigat pentru anul 2021”, atrag atenţia reprezentanţii TNT.

Dat fiind că o altă afirmație a Simonei Neumann trimitea la Statutul Asociației „pe care, așa cum bine atrăgea atenția, Teatrul Național l-a întocmit, sugerând tendențios că nu-i cunoaștem prevederile, ne vom raporta la actele constitutive din 2011, în condițiile în care Statutul este greu de depistat pe site-ul Asociației. (…) Da, se poate convoca Adunarea generală ori de câte ori este nevoie. Ca atare, afirmația doamnei director executiv privind necesitatea așteptării Adunării generale din aprilie, considerată ca necunoașterea de către Teatru a  statutului, reprezintă de fapt, un atac nejustificat și, de aceea, este cu atât mai greu de înțeles și de acceptat.”

Oficialii TNT mai spune că răspunsul la documentul prin care Codrian popov își anunța retragerea din consiliul director al Asociaţiei, transmis în 18 decembrie 2017, a primit un răspuns de la directorul executiv  la o zi după apariția publică în cadrul căreia a făcut aceste afirmații, deci cu o lună mai târziu.

Teatrul Național din Timișoara se află, geografic și istoric, la kilometrul zero al destinului României contemporane. Și, deoarece facem diferența între arogarea și asumarea unui statut, al acestui statut extrem de important, credem cu tărie în demersul constructiv, în dialog, în comunicare, în evoluție, în civism, ca și în civilitate. Continuăm să sperăm că procesul laborios, solidar pe care îl presupune pregătirea anului 2021 și, în egală măsură, a ceea ce va însemna Timișoara după anul Capitalei Europene a Culturii, va preveni orice tip de fractură în comunicarea armonioasă dintre toți cei care visează că în Timișoara pulsează inima Europei”, transmit reprezentanţii TNT în încheierea comunicatul.

Print Friendly, PDF & Email