Tehnologia multispectrală, folosită în cunoașterea patrimoniului muzeal

Muzeul Național de Artă Timișoara revoluționează percepția artei prin utilizarea tehnologiei multispectrale în cunoașterea patrimoniului muzeal. Echipa Laboratorului de Restaurare al Muzeului Național de Artă Timișoara prezintă publicului iubitor de artă un demers inedit, workshopul Multispectral Baroc în cadrul proiectului Baroc Reloaded by MNArT, sprijinit prin programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

 

Proiectul aduce în prim plan perspectivele interdisciplinare dintre artele vizuale și științele exacte, puse în valoare prin noile tehnologii în Laboratorul de Restaurare Vizitabil al Muzeului Național de Artă Timișoara și în locuri surpriză din muzeu, în raport cu opere selecționate din colecțiile muzeale.

Proiectul Baroc Reloaded este finanțat de către Consiliul Județean Timiș și beneficiază de bugetare guvernamentală prin echipamente și dotări care deservesc infrastructura Muzeului de Artă, în scopul cercetării, educării și inovării în domeniul muzeal. Proiectul Baroc Reloaded conturează un itinerar spectaculos între arta tradițională, noile tehnologii, multidisciplinaritatea științelor muzeale și educația creativă a tinerii generații în muzee, cu accent pe patrimoniul mobil al Timișoarei în anul Capitalei Europene a Culturii.

Workshop-ul Multispectral Baroc se va desfășura în perioada 20-24 noiembrie, între orele 9-11 și 14-16, cu scopul de a coagula în jurul inițiativei școli din Timişoara și din județ, elevi și studenți, tineri cercetători, dar și oameni preocupați de activitatea din culisele muzeului. Formularul, disponibil online, permite înscrierile celor interesați prin accesarea linkul-ui https://muzeuldeartatm.ro/workshop-mnart-multispectral-baroc/.

Participanții vor lucra sub coordonarea experților  muzeului la prospectarea patrimoniului prin mijloace tehnologice de excepție, cu dispozitive de imagistică multispectrală și vor primi un certificat de Muzeul de Artă Timişoara-Baroque Young Museum Scholar.

Tinerii participanți, cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani, sunt invitați să descopere alături de specialiștii muzeului detalii inedite, colorate, micro-cadre, straturi și sub-straturi ale picturilor baroce de secol XVII-XVIII din patrimoniul Muzeului Național de Artă Timișoara, acolo unde fizica, chimia, literatura și pictura se întrepătrund.

Print Friendly, PDF & Email