Sanctuarul neolitic de la Parţa va fi punct muzeal

Sanctuarul neolitic de la Parţa, vechi de aproximativ 6000 de ani, va fi valorificat de Consiliul Judeţean Timiş printr-un punct muzeal propriu, care va fi deschis în acest an.

 

Președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, declară că institția a fost anunţată recent că i-a fost acceptat proiectul de patrimoniu cultural intitulat Punct muzeal Parţa. Sanctuarul neolitic, în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră România -Serbia, potrivit Agerpres.

Investiţia este estimată la circa patru milioane de lei. Demersul a fost iniţiat de arheologii Muzeului Naţional al Banatului, care susţin necesitatea creării unui muzeu al neoliticului în zona Parţa, unde se află un sanctuar ce poartă o istorie de 6.000 de ani, acesta fiind unicul sanctuar neolitic din România şi unul dintre puţinele din Europa, complet restaurat, după cum spune director al muzeului, istoricul Leopold Ciobotaru.

Unicitatea sanctuarului de la Parţa ţine de particularităţi culturale. Suntem unici prin faptul că aspectul cultural care se află la Parţa este unic, dar unicitatea ţine şi de un stadiu al cercetărilor. Mai există sanctuare în Europa, dar Parţa este un loc special pentru că sunt mai multe monumente cu funcţiune spirituală acolo, foarte multe obiecte care ţin de domeniul acesta spiritual de la Parţa. Este şi o săpătură foarte mare care s-a făcut acolo şi se pot expune mult mai multe lucruri într-un muzeu dedicat neoliticului”, explică, citat de Agerpres, Leopold Ciobotaru.

Conform acestuia, în Timiș există mai multe sanctuare, de notorietate fiind cele de la Uivar şi Corneşti, fiecare având particularităţi proprii. El mai preciza că mai ales turiştii străini sunt atraşi de sanctuarul de la Parţa: „Sunt oameni care se ocupă de focare de energie spirituală, de cultură originară, primitivă, nativă. Vin la Parţa, cumpără cărţi despre Parţa şi publică şi în străinătate despre Parţa, pentru că este unul dintre focarele europene importante.”

CJ Timiș, prin Agenţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din Timiş, intenționează racordarea zonei Parţa la proiectul european EcoTimiş al APDT, câştigat împreună cu Serbia, în cadrul căruia se realizează hărţi ale râului Timiş pe care este fixată şi Parţa, astfel ca turiştii care vor veni să ştie că acolo a fost descoperit acest sanctuary.

Print Friendly, PDF & Email