Situl arheologic Parța, vechi de aproximativ 6000 de ani, relocat într-un punct muzeal

Foto: C.J. Timiş

Consiliul Judeţean Timiş anunţă că a semnat contractul pentru realizarea Punctului muzeal de la Parţa, în care va fi relocat Sanctuarul neolitic din localitate, unic în România și printre puținele de o asemenea valoare din Europa.

 

Finanțarea acestui proiect este asigurată prin programul transfrontalier România-Serbia și are o valoare de aproape 670.000 de euro. Proiectul va fi derulat de Consiliul Județean Timiș și Muzeul Național al Banatului în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și Municipalitatea Novi Knezevac, Serbia. Muzeul Banatului va beneficia de peste 400.000 de euro pentru realizarea proiectului tehnic și execuția lui, care în perioada următoarea vor fi scoase la licitație.

Demersul a fost iniţiat de arheologii Muzeului Naţional al Banatului, care susţin necesitatea creării unui muzeu al neoliticului în zona Parţa, unde se află un sanctuar ce poartă o istorie de 6.000 de ani, acesta fiind unicul sanctuar neolitic din România şi unul dintre puţinele din Europa, complet restaurat, după cum declara istoricul Leopold Ciobotaru. În Timiş există sanctuare şi la Uivar şi Corneşti.

Print Friendly, PDF & Email