Teatrul German Timișoara, la Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat

Foto: Ovidiu Zimcea / TGST

Teatrul German participă cu spectacolul Oameni. De vânzare, în regia lui Carmen Vidu, la Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat. Prima reprezentație va avea loc la Cluj.

 

Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat este un demers cultural care își propune promovarea reciprocă a unor valori culturale comune din Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov, prin cercetarea și documentarea istoricului și specificului acestor redute culturale din cele trei centre urbane din Transilvania și Banat, valorificarea în forma unei expoziții foto-documentare a istoricului și specificului acestor orașe, precum și conceperea și prezentarea publică a unui program cultural și artistic specific lor, transmit reprezentanții Teatrului German din Timișoara.

În cadrul acestui program fiecare partener propune o activitate reprezentativă pentru specificul activității proprii: Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca – o expoziție foto-documentară și un atelier educațional etnografic, Teatrul German de Stat Timișoara – un spectacol de teatru și un atelier educațional de teatru, iar Centrul Cultural Reduta Brașov – un spectacol de balet și un atelier educațional de balet.

Prima reprezentație a Teatrului German în acest proiect va avea loc sâmbătă, 13 mai, ora 19, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca, unde actori ai TGST vor juca Oameni. De vânzare, spectacolul fiind a doua colaborare a regizoarei Carmen Lidia Vidu cu TGST.

Spectacolul Oameni. De vânzare este un proiect de teatru documentar care, asemenea celui intitulat Jurnal de România. Timișoara, reunește filmul, teatrul și fotografia. Oameni. De vânzare expune situația comerțului cu etnici germani din România comunistă, care între anii 1969-1989 au fost vânduți Republicii Federale Germane. În timp ce propaganda oficială avertiza asupra „abisurilor” lumii libere, în spațiul românesc are loc probabil cel mai mare trafic de persoane din secolul al XX-lea. Este un spectacol despre dispariția unei comunități, despre eforturile pe care membrii acesteia le fac pentru părăsirea mediului ostil în care trăiesc și despre demonizarea dorinței acestora de a îndrăzni să viseze la viitorul lor într-un stat mai liber și mai prietenos cu cetățenii lui.

Din distribuție fac parte Ioana Iacob, Oana Vidoni, Daniela Török, Alexandru Mihăescu, Harald Weisz, Robert Bogdanov-Schein. Apariții video: Heinz Günther Hüsch,  Stelian Octavian Andronic, Johann Schaas, Germina Nagâț, Mădălin Hodor, Hanni Hüsch, Cornel Hüsch. Multimedia spectacolului este semnată de Cristina Baciu (invitat), costumele şi asistenţa de decor: Ioana Popescu, dramaturgia: Rudolf Herbert, video live şi muzica: Ovidiu Zimcea, ilustrațiile: Gabriela Schinderman (invitat), asistența de regie: Richard Hladik, machiajul: Bojita Ilici, iar regia tehnică: Adrian Georgescu.

Print Friendly, PDF & Email