Festivalul Zilele Filmului German ajunge, în premieră, la Timişoara

Grafică: Marius Weber

După o perioadă de pauză cauzată de pandemia de covid, Zilele Filmului German se reîntorc, la începutul primăverii, la București şi, în premieră, ajung şi la Timișoara.

 

Organizat de Goethe-Institut, festivalul Zilele Filmului German adună anul acesta cele mai bune filme germane din perioada recentă și le arată pentru prima dată pe marele ecran publicului cinefil.

La Bucureşti, evenimentul va avea loc în perioada 2-5 martie, la Cinema Elvire Popesco, iar la Timişoara, în parteneriat cu Centrul Cultural German Timișoara, în 9-12 martie, la Cinema Victoria.

„Mă bucur să revenim, în sfârșit, după această perioadă în care am simțit lipsa întâlnirilor cu publicul de la Zilele Filmului German. Partea bună este că ediția cu numărul 15 însumează cele mai bune producții de film german din ultimii ani, prin urmare publicul este așteptat cu o selecție din care îi va fi greu să rateze vreun titlu”, spune Marina Neacșu, coordonatorul festivalului.

Cea de-a 15-a ediție a Zilelor Filmului German va fi deschisă de Touabab, distins cu Premiul Publicului la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia și Festivalul Filmului German din Lisabona și Premiul pentru cel mai bun tânăr actor, Ex-Aequo pentru Farba Dieng și Julius Nitschkoff la Bavarian Film Awards. Filmul, regizat de Florian Dietrich, spune povestea lui Babtou (Farba Dieng), proaspăt eliberat din închisoare, care – deși este născut în Germania – urmează să fie deportat în Senegal, lucru care îl aduce în situația în care să decidă să se căsătorească cu cel mai bun prieten al său, Dennis (Julius Nitschkoff), care este heterosexual.

Aproape tragi-comic, filmul îmbină teme precum rasismul, inegalitatea socială și homofobia într-un studiu social extrem de amuzant care, datorită celor doi actori principali excepționali și a multor detalii aproape de documentar, se transformă într-o odă închinată prieteniei dintre doi bărbați”, scrie Filmdienst.

Vizualul acestei ediţii a Zilelor Filumul German este construit de graficianul Marius Weber în jurul unui cadru din Die Goldfiche / Peştişorii aurii, alt film ce va fi prezentat în premieră în programul festivalului.

Goethe-Institut este o instituţie culturală care promovează cultura Republicii Federale Germania pe plan mondial. Prin informaţii despre viaţa culturală, socială şi politică prezintă un tablou vast al realităţii germane. Zilele Filmului German este unul dintre programele culturale cu tradiție pe care le desfășoară în România.

Parteneri în organizarea evenimentului sunt Institutul Francez din România, Cinema Elvire Popesco, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul de Proiecte Timișoara, Cinema Victoria Timișoara, Cărturești.

Print Friendly, PDF & Email