Temperaturile scăzute din ultima perioadă au făcut ca atacurile cu drujba sau toporul asupra fondului forestier, şi aşa rarefiat, al judeţului să revină la ordinea zilei. Săptămâna trecută, pentru mai multe Posturi de Poliţie din mediul rural timişean cazurile de furturi de lemn s-au înregistrat în serie.
Încălzire cu lemnul statului sau al altuia
Pe comunicatele de presă ale Poliţiei Timiş au început să apară în ultima săptămână, cu frecvenţă zilnică, mai multe cazuri de furturi de lemn, de pe proprietatea statului sau de pe proprietăţi particulare din judeţ.
În ultimele zile, furturi de lemn s-au înregistrat pe raza Secţiei 10 Rurale Făget, mai exact la Postul de Poliţie Tomeşti, în zona localităţii Pietroasa, dar şi la Bethausen şi la Cliciova. Salcâmul pare să fi fost preferatul hoţilor, cantitatea tăiată doar în ultimele zile, fie de pe domeniul statului, fie de pe proprietăţi particulare, depăşind zece metri cubi.
„Sigur că, faţă de ce se întâmplă în Caraş-Severin, în Timiş, fenomenul tăierilor ilegale este ceva mai redus. Dar continuăm să înregistrăm cazuri, în special în zonele Lugoj, Victor Vlad Delamarina, Criciova sau Nădrag. Hoţii par să se mai aventureze în păduri în ultima perioadă, ci taie ilegal arbori de pe păşunile comunale”, spune Aristotel Vişoiu, inspector-şef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Timişoara.
Tactici favorizate de lacunele legislative
Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Timişoara a desfăşurat anul trecut mai multe controale în zona Jdioara, unde s-au constatat în trecut tăieri ilegale făcute mai ales pe timpul nopţii. Vizată a fost şi zona Criciova, unde s-au mai semnalat defrişări ilegale, din pădurea din zonă fiind tăiaţi foarte mulţi fagi şi carpeni, pentru lemn de foc.
În general, vinovaţi de tăieri ilegale s-au făcut proprietarii care au refuzat să încheie contracte de pază cu Ocolul Silvic din zonă şi au mizat pe faptul că acest refuz este considerat o contravenţie, pe când tăierile ilegale care au avut loc pe acele suprafeţe rămase fără pază pot fi considerate infracţiuni. Mulţi au încheiat contracte cu societăţi de exploatare, iar lemnul tăiat l-au raportat ca fiind furat. Prin această metodă, în anii trecuţi s-a reuşit să se taie, doar în zona Jdioara, peste 3.500 de metri cubi de lemn.
Totodată, defrişările ilegale din Parcul Lunca Mureşului au făcut ca zona aferentă Timişului din acest parc natural să fie pe cale de dispariţie. Din cauza scandalului generat de materialele de presă pe această temă, abia anul trecut controalele s-au înteţit şi, deocamdată, defrişările au fost stopate.
În zonă au fost furate până şi panourile indicatoare şi s-a tăiat masiv lemn fără autorizaţie, iar Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului a încercat să monteze camere video în zonă, însă în momentul în care au început să fie împărţite amenzi şi dosare penale, pe baza imaginilor surprinse, camerele video fie au fost distruse, fie au dispărut. Aşa se face că pe partea timişeană a acestui parc, hoţii au profitat la maximum de faptul că vegetaţia forestieră din zonă nu face parte din fondul forestier naţional şi nu este administrată de vreun ocol silvic. Posturile de Poliţie din zonă nu au personalul necesar pentru a asigura paza, iar majoritatea Primăriilor susţin că nu au resursele necesare pentru a angaja societăţi de pază.
Reprezentanţii Parcului Natural Lunca Mureşului au atras atenţia de mai multe ori în ultimii ani că fenomenul furtului de lemn s-a acutizat în Timiş, în special în zonele Cenad şi Igriş. Oamenii tăiau ilegal din zona împădurită a parcului, poate şi pentru că în zonă nu sunt păduri, şi atunci mulţi foloseau plopii şi sălciile din Lunca Mureşului. Însă localnicii nu înţelegeau că, defrişând arborii, slăbesc susţinerea malului şi cresc riscul unor inundaţii de amploare în zonă.
„Situaţia s-a reglementat, cel puţin în cazul Pădurii Cenad, unde nimeni nu s-a mai atins de niciun arbore. Problema rămâne la perdelele de vegetaţie din zona de păşune şi luncă, perdele care, din cauza tăierilor ilegale, s-au rărit într-o asemenea proporţie încât nici nu-şi mai exercită rolul de protecţie”, precizează Aristotel Vişoiu.
Ultimele comentarii