Supraviețuitori ai Holocaustului își expun poveștile lor de viață, la Timişoara

ZeitabschnitteÎn Republica Federală Germania, data de 27 ianuarie este, din 1996, zi oficială de comemorare a victimelor regimului nazist. 27 ianuarie 1945 a fost ziua în care soldaţii Armatei Roşii i-au eliberat pe supravieţuitorii lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau. În anul 2005 această data a fost numită de către Naţiunile Unite ca fiind Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Cu ocazia acestei comemorări, Centrul Cultural German Timișoara organizează în 27 și 28 ianuarie proiecția a două filme documentare, în care supraviețuitori ai Holocaustului își expun poveștile lor de viață. În 27 ianuarie va fi prezentat filmul Gerdas Schweigen, din anul 2008, în regia Brittei Wauer, iar în 28 ianuarie, filmul Zeitabschnitte des Werner Bab, al regizorului Christian Enders, realizat în anul 2005. Ambele proiecții au loc la ora 20 în Cuib d`Arte, de pe str. Mărășești 14, din Timişoara.

Gerdas Schweigen este un documentar în care un jurnalist investighează povestea Gerdei, o supraviețuitoare a  Holocaustului, caută urme și poartă discuții cu aceasta. Întreaga viață a Gerdei a fost marcată de durere. În tinerețe, aceasta fusese deportată în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau, unde a adus pe lume o fetiță. După naștere, nou-născuta a fost lăsată să moară înfometată, fără ca mama ei să poată face ceva pentru a împiedica această faptă. Din acea zi, viața Gerdei a fost marcată de durere și tăcere. Chiar și după eliberarea și emigrarea în America, nu a îndrăznit să le povestească soțului și fiului ei, despre întâmplarea dureroasă. A preferat să păstreze tăcerea de-a lungul multor ani.

În filmul Zeitabschnitte des Werner Bab, Werner Bab, un alt supraviețuitor al Holocaustului, își expune propria poveste de viață și descrie atât soarta poporului evreu de la începutul celui de al Doilea Război Mondial, cât și viața de zi cu zi din lagărele de concentrare Auschwitz, Mauthausen și Ebensee. Se evidențiază, de asemenea, faptul că doar puțin cetățeni evrei au putut supraviețui, impactului național-socialismului, muncii silite, pierderii, deportării și distrugerii.

Print Friendly, PDF & Email