Poveştile de amor ale Timişoarei

Seria de documentare este deschisă cu filmul Brînduşei Armanca, „Iubiri imposibile: Ludwig van Beethoven şi Jeanette d'Honrath”

Brindusa ArmancaIubirea lui Ludwig van Beethoven pentru Jeanette d'Honrath – înmormântată la Timişoara – se anunţă a fi doar un capitol dintr-un şir de iubiri imposibile ecranizate, poveşti de amor care se leagă, într-un fel sau altul, de numele cetăţii Timişoarei. 

Filmul documentar Iubiri imposibile: Ludwig van Beethoven şi Jeanette d'Honrath, realizat de Brînduşa Armanca (foto) şi produs de TVR Timişoara, reconstituie un moment de tinereţe din biografia marelui compozitor Ludwig van Beethoven, care se leagă de istoria Timişoarei. Prima sa iubire, de la 17 ani, o tânără pe care a cunoscut-o la Bonn, în casa consilierului Brunsvik, unde Beethoven dădea lecţii de  muzică, este înmormântată în Timişoara, la cimitirul din Calea Lipovei. Cum a ajuns blonda Jeanette în cetatea Timişoarei, cum era cetatea la 1823, când a ajuns aici ca soţie a comandantului Carl von Greth, ce isprăvi de arme i se atribuie comandantului austriac şi ce suferinţe şi nostalgii a trăit Jeanette-Johanna în reşedinţa din palatul conţilor de Soro – azi Casa Armatei – filmul reuşeşte să reconstituie cu ajutorul documentelor, unele complet necunoscute până acum, dar şi cu ajutorul consultanţilor – prof. Luciana Ianculescu, istoricii Ioan Haţegan şi János Szekernyés, precum şi al actorilor Adriana Sâncrăian şi Adrian Korek.

Alte poveşti de dragoste din istoria anecdotică a oraşului vor putea fi temele unor filme viitoare: povestea arhiducelui Johann Salvador de Habsburg, exilat la Timişoara pentru că era îndrăgostit de balerina Milli Stubel, sau misterul din jurul iubitei lui Camil Petrescu, din perioada profesoratului la Liceul „Loga”, căreia scriitorul i-a dedicat ciclul „Versuri pentru Kicsikém”.

Premiera filmului are loc marţi, 18 martie, de la ora 19, la Galeria Triade/Jecza, de pe Calea Martirilor nr. 51. Nu va lipsi, aşa cum se cuvine, de muzica lui Beethoven, în interpretarea Alexandrei Guţu, la flaut, a Cristinei Constantin, la vioară, şi a lui Dorel Iuga Lazin, la flaut.  Evenimentul, spune Brînduşa Armanca, este primul dintr-o serie aniversară sub sigla „TVR Timişoara. De 20 de ani televiziunea regiunii tale”.

Print Friendly, PDF & Email