Suplimentare de super-buget pe spaţii verzi, la Timişoara

Parc Central TimisoaraSe pare că, indiferent de administraţie, spaţiile verzi din Timişoara continuă să înghită sume extrem de mari, deşi, conform unor sesizări ale unor timişoreni trimise Primăriei, rezultatele concrete ale acestor sume tot mai mari investite pe acest segment nu întotdeauna se văd pe teren. La ultima rectificare de buget, care va intra în discuţie la următoarea şedinţă de Consiliu Local, spaţiile verzi ocupă un loc de frunte în topul alocărilor de resurse bugetare suplimentare.

 

Mai mulţi bani pentru proiecte de mediu

Potrivit proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului local al Municipiului Timişoara pe acest an, este nevoie, din nou, de alocări suplimentare, pentru spaţii verzi. Astfel, la justificarea suplimentării de sume, pe primul loc se găseşte un referat al Direcţiei de Mediu prin care se solicită suplimentarea sumei prevăzute pentru întreţinere grădini, parcuri, zone verzi, baze sportive şi de agrement.

Consultând lista de investiţii anexată la rectificarea de buget, se poate observa că aceeaşi Direcţie de Mediu se regăseşte cu atribuiri de sume destul de mari pentru documentaţii, legate de „împăduriri noi în municipiul Timişoara”, modernizarea Parcului Scudier, amenajarea zonei verzi de pe strada Apostolii Petru şi Pavel, modernizarea Parcului Cetăţii şi „carantină şi bază furajeră la Grădina Zoologică”.

Conform unor consilieri locali, eforturile Direcţiei de Mediu ar trebui să se îndrepte spre realizarea Registrului spaţiilor verzi, document cerut cu insistenţă de Curtea de Conturi, şi care e „în realizare” de ani buni la Primăria Timişoara, fără vreun rezultat concret până în prezent. „De altfel, realizarea acestui Registru al spaţiilor verzi reprezintă o obligaţie prevăzută de lege. Pe lângă aspectele de ordin pecuniar, acest document ar oferi o viziune clară asupra spaţiilor verzi, calităţii şi întinderii acestora. Iar dacă se intervine asupra acestor spaţii, aşa cum s-a întâmplat în această perioadă, se pot cuantifica cu exactitate şi eventulele pierderi. Acest document trebuia realizat de ani buni şi ar fi avut un impact pozitiv inclusiv asupra nivelului amenzilor date, deci a sumelor încasate la bugetul local”, apreciază Andrei Condoroş, preşedintele filialei Teritoriale Vest a Asociaţiei Peisagiştilor din România.

Peste 17 milioane de lei, cheltuite anul trecut pe spaţii verzi

Unul dintre reproşurile aduse de o parte dintre consilierii locali, de-a lungul anilor, proiectelor de amploare şi investiţiilor derulate de Direcţia de Mediu a Primăriei Timişoara, se referea la faptul că se cheltuie sume mari şi foarte mari pentru obiective şi rezultate greu de cuantificat. Municipalitatea continuă însă şi în această formulă să dea milioane de euro anual pentru întreţinerea spaţiilor verzi. Anul trecut, de pildă, s-au cheltuit peste 17 milioane de lei doar pentru lucrări de întreţinere a parcurilor, scuarurilor şi aliniamentelor stradale din zona centrală a oraşului şi pentru lucrări de tăiere de corecţie, elagare şi defrişare a arborilor.

Reprezentanţii Direcţiei de Mediu spun că ştiu „la fir de gladiolă” pe ce s-au investit aceşti bani şi înşiruie: 1.107 de arbori, 49.647 de arbuşti, 245.280 de flori anuale, 187.382 de flori bienale şi 16.000 de bulbi de lalele, la care se adaugă 4.743 de muşcate. Funcţionarii Primăriei susţin că s-au efectuat lucrări de gazonat pe 157,37 de ari, lucrări de cosit manual şi mecanic, pe aproximativ 168.211 ari, în parcuri, scuaruri şi pe aliniamentele stradale, lucrări de tuns ornamental garduri vii şi aliniamente pe 1.948 de ari, că s-au defrişat 3.768 de arbori bolnavi, uscaţi, periculoşi sau răsăriţi spontan şi s-au extras 913 cioate.

Nici golirea de coşuri de gunoi nu scapă necontabilizată, reprezentanţi ai Direcţiei de Mediu precizând că „s-au efectuat lucrări de întreţinere curăţenie, golit coşuri din parcuri, scuaruri şi zone verzi de pe o suprafaţă de 446.641 de ari” şi „s-au măturat alei în parcuri şi scuaruri pe o suprafaţă însumată de 878.769,75 de ari”.

De asemenea, şi scuturarea gardurilor vii de zăpadă a fost trecută la inventar, precizându-se că a fost înlăturată zăpada de pe 12.183 de metri liniari de garduri vii, la care se adaugă udarea a 17.879 de arbori, arbuşti şi conifere şi 135.267,50 de metri liniari de gard viu, 12.400 de ari cu flori şi peste 50 de ari de gazon şi s-au efectuat lucrări de curăţat teren de frunze, crengi şi resturi vegetale pe o suprafaţă de 35.478,43 de ari.

Vandalii au avut anul trecut un an bun, judecând după pagubele produse prin parcuri, pagube ce au necesitat înlocuire. Conform scriptelor, s-au confecţionat, reparat şi montat 404 coşuri în Parcurile Pădurice Giroc, Karlsruhe, Piaţa Romanilor, Catedralei, Justiţiei, în Grădina Botanică şi în Parcul de lângă Muzeul Banatului. Totodată, au fost reparate şi amplasate 90 de bănci în Parcul Justiţiei, în Grădina Botanică, la Muzeu şi 35 de pergole în Parcul Central şi la Grădina Botanică.

Print Friendly, PDF & Email