Sunetul unei viori Guarnieri, într-un concert al Filarmonicii Banatul

Nurit Stark. Foto: Ben Russell

Acordurile unei viori Guarnieri, fabricată în 1710 de Pietro da Mantova, se vor auzi în cadrul concertului de vineri, 24 februarie, de la Sala Capitol, în interpretarea solistei israeliene Nurit Stark, anunţă Filarmonica „Banatul” Timişoara.

 

Concertul va avea loc de la ora 19, în Sala Capitol, sub bagheta dirijorală a lui Valentin  Uryupin, din Ucraina, unul dintre cei mai renumiți dirijori ai momentului. În program se regăsesc Concertul pentru vioară şi orchestră nr. 2 Sz 117, de Bella Bartók, şi Verklärte Nacht, de Arnold Schönberg.

Violonista israeliană Nurit Stark a studiat la Academia Rubin din Tel Aviv, la Juilliard School din New York, la Musikhochschule din Köln și la Universität der Künste din Berlin.

A fost premiată la Concursul „George Enescu” din București, la Concursul de Muzică de Cameră Premio Trio di Trieste, la Concursul de vioară „Wolfgang Amadeus Mozart” din Augsburg. A avut apariții solistice alături de orchestre precum Filarmonica Israeliană, Orchestra Radio München, Filarmonica din Bremen, Orchestra Simfonică din Sao Paolo și Orchestra de Cameră Lituaniană. A colaborat cu renumiți compozitori precum Sofia Gubaidulina, Viktor Suslin, Valentin Silvestrov și Georg Nussbaumer. De mulți ani colaborează cu pianistul Cedric Pescia, alături de care a înregistrat pentru casele de discuri Claves și Genuin. Pentru BIS Records a înregistrat lucrări camerale de Viktor Suslin și Sofia Gubaidulina.

Valentin Uryupin. Foto: Filarmonica Ostrava

Valentin Uryupin a câștigat peste 20 de concursuri internaționale, în calitate de clarinetist, și a concertat în întreaga lume. Având în vedere numeroasele sale angajamente de dirijor – atât în domeniul operistic, cât și cel simfonic –, spectacolele sale ca solist sunt din ce în ce mai rare. Cu toate acestea, Valentin Uryupin poate fi văzut ocazional în spectacole de teatru, în ambele roluri, de dirijor și clarinetist.

Un punct culminant al sezonului curent este invitația sa de a reveni la Opera din Frankfurt. Acolo conduce o nouă producție a operei Vrăjitoarea. de Piotr Ilici Ceaikovski, după ce s-a bucurat de un mare succes sezonul trecut cu Oedipus Rex și Jolanthe. Debuturile îl duc și la Phion-Orkest van Gelderland & Overijssel, cu care participă în turnee, la Theater Darmstadt, unde conduce un program orchestral, și la Royal Symphony Orchestra din Sevilla. În plus, lucrează din nou cu Orchestra Filarmonicii Janáček, Orchestre de Chambre de Lausanne și cu Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern, cu care continuă să colaboreze la o înregistrare completă a lucrărilor pentru vioară ale lui Alfred Schnittke, cu Friedemann Eichhorn și Vadim Gluzman.

A mai colaborat ca dirijor invitat cu Orchestra Filarmonicii Slovene, New Japan Philharmonic, Tapiola Sinfonietta, SWR Symphony Orchestra, Orchestra della Toscana, Orchestra Filarmonica del Teatro Comunale di Bologna, Orchestra Sinfonica din Milano, Danish National Symphony Orchestra, MAV Symphony Orchestra Budapesta și Philharmonie Zuidnederland. În calitate de dirijor de operă, a condus producții apreciate la Opera de Stat din Stuttgart și la Festivalul de la Bregenz. De asemenea, a fost invitat la Tiroler Festspiele Erl de mai multe ori.

În toamna anului 2021, Valentin Uryupin a devenit dirijor principal și director artistic al Operei Novaya din Moscova. Acolo a prezentat două producții majore cu Die tote Stadt de Korngold și Cendrillon de Massenet, înainte de a demisiona. În calitate de director artistic al Orchestrei Simfonice din Rostov, din 2015 până în 2021, Valentin Uryupin a făcut din orchestră una dintre cele mai renumite din Rusia. Pe lângă propria serie de concerte la Filarmonica din Moscova, orchestra condusă de el a fost invitată inclusiv la Brucknerhaus Linz. În Rusia, Valentin Uryupin a avut, de asemenea, apariții frecvente cu orchestre importante, precum Orchestra Simfonică Academică de Stat „Evgeny Svetlanov”, Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, Orchestra Filarmonicii Ural și Orchestra Simfonică Națională de Tineret a Rusiei, pe care a dirijat-o ultima dată la Festivalul de la Lucerna în 2021. Timp de câțiva ani, a lucrat îndeaproape cu Orchestra MusicAeterna de la Opera din Perm.

Biletele pentru concertul de vineri, 24 februarie, pot fi achiziționate de pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, de la casierie și de pe Concertul este parte a unui program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email