Mai mulți consilieri județeni au atras atenția administrației județene că Timișul traversează o perioadă de stagnare economică, generată în primul rând de criza forței de muncă. Şi au cerut Primăriilor limitrofe Timișoarei să pună rapid la dispoziție terenuri pentru construcția de imobile pentru cei care doresc să vină să lucreze în Banat.
„Dinamica economică pare să scadă”
Mai mulţi aleși județeni au avertizat recent conducerea Consiliului Județean că Timișul, care era mereu în fruntea clasamentelor economice, traversează o perioadă de stagnare care ar trebui să fie un semnal de alarmă.
„De 15 -20 de ani ne-am obişnuit ca judeţul Timiş să fie în fruntea clasamentelor naţionale în ceea ce priveşte investiţiile, performanţa economică. Constatăm, din păcate, că în ultimii ani viteza şi dinamica economică din judeţul nostru, deşi se menţin la cote înalte, par a scădea. Mai nou, în ultimele topuri suntem pe locurile 3-4-5 atât în ce priveşte PIB-ul pe cap de locuitor, dar şi în ce priveşte dinamica economică şi dinamica locuinţelor. Dacă nu ne schimbăm puţin viziunea s-ar putea să pierdem în continuare teren”, s-a precizat într-una din aceste interpelări transmise CJ Timiş.
Cauza principală a acestui regres economic pare să fie lipsa forței de muncă, ce se acutizează, și în acest sens, administrației județene i s-a propus să impulsioneze comunele din județ să pună la dispoziție teren pentru construcția de locuințe pentru cei care își doresc să lucreze în vestul țării.
Consilierul județean PSD Adrian Pășcuță confirmă că în Timiş este o criză acută de personal, multe firme plângându-se că nu găsesc oameni să-i angajeze, iar piaţa locuinţelor şi piaţa imobiliară nu oferă multe variante celor care doresc să se mute în zonă. „Am propus să se facă demersuri pe lângă Primării, în special pe lângă cele din zona metropolitană, să ne transmită un inventar al dorinţelor pe care aceste primării le au, dar şi ce posibilităţi au, ce terenuri au şi ce suprafeţe sunt dispuşi să le pună la dispoziţia celor care doresc să construiască locuinţe”, mai spune Adrian Pășcuță.
Propunerea a fost întâmpinată rezerve de către conducerea CJ Timiș care a menţionat că „autoritatea publică locală are competenţa de a scoate la licitaţie sau de a pune terenul la dispoziţie în funcţie de solicitarea şi aprobarea consiliului local din cadrul consiliului local respectiv. CJ Timiş are doar un rol de coordonare sau un rol consultativ în relaţia cu autorităţile publice locale.”
Economistul timișorean Nicolae Bobițan declară şi el că lipsa forței de muncă disponibile și calificate constituie una dintre marile provocări cu care se confruntă în prezent mediul economic din Timiș, dar că problema s-a rezolva chiar și parțial dacă ar crește nivelul de salarizare.
„Știu cazuri concrete în care unități mari economice de pe plan local încep să-și deschidă reprezentanțe în Serbia, din cauză că nu mai găsesc aici personal. O firmă mare a ajuns să-și aducă muncitori din Bacău, pe care îi cazează la Buziaș și îi aduce în fiecare zi la Timișoara. Sigur că lucrurile s-ar mai schimba dacă ar exista salarii atrăgătoare, de natură să îi convingă și pe cei plecați în afara țării să se întoarcă”, consideră Nicolae Bobițan.
Totul e bine la nivel de declaraţii parlamentare
Acest regres economic remarcat pe plan local nu se regăsește în discusurile din Parlament cu privire la zona de vest, prezentată în continuare ca unul din marile centre de dezvoltare ale României, cu un avânt economic considerabil.
„Numărul de SRL-uri, ca şi numărul de PFA-uri, a fost în creştere faţă de 2016. Cea mai mare creştere s-a înregistrat în domeniul comerţului, cu o pondere de 21,5% din numărul de firme nou-înfiinţate în primele patru luni. În topul judeţelor, lider rămâne Bucureştiul, cu 6.390 de înregistrări de firme în primele patru luni, pe locul al doilea este judeţul Cluj, urmat de Timiş şi de Ilfov. Creşterea semnificativă a numărului de companii nou-înfiinţate, fie cele de tip SRL sau PFA, reprezintă un semnal important că economia performează şi mediul de business se dezvoltă”, se arată într-o declarație prezentată, zilele trecute, în Camera Deputaților.
Ultimele comentarii