După ce i-a fost solicitat de mai multe ori pe parcursul acestui an să precizeze modalităţile concrete de sprijin financiar pentru proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană, Ministerul Culturii recunoaşte cu nonşalanţă că nu există un angajament formal de suport.
Întrevederi oficiale fără finalitate
După ce i s-a cerut să menţioneze modul în care va susţine financiar proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021, Ministerul Culturii nu are în momentul de faţă de spus decât că a demarat „încă din luna septembrie 2016 întrevederile şi negocierile cu reprezentanţii Primăriei municipiului Timişoara şi ai Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021, pentrus a analiza nevoile reale ale municipiului Timişoara în implementarea programului, pornind de la obiectivele propuse în dosarul de candidatură.”
Unde au dus aceste întrevederi, din punct de vedere al sprijinului financiar concret? Nicăieri. Reprezentanţii Ministerului Culturii spun că „având în vedere faza incipientă a definirii obiectivelor pentru care urmează să se solicite sprijin financiar de la bugetul de stat, la această dată nu există un angajament formal între părţile implicate.”
În ceea ce priveşte alocarea unui sprijin financiar de la bugetul de stat cu caracter multianual Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021, Ministerul Culturii spune un truism: „Aceasta se poate realiza strict în conformitate cu prevederile Legii privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare”. Ca şi cum ar fi cerut cineva încălcarea legii…
„Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale va face toate demersurile necesare după finalizarea definirii proiectelor propuse în cadrul programului Capitală Europeană a Culturii 2021, care vor face obiectul sprijinului financiar, şi a cheltuielilor necesare pentru realizarea acestora”, declară oficialii ministeriali, evitând să menţioneze un moment când acest sprijin financiar va începe, şi sumele alocate în acest sens.
„Este din nou un răspuns dat în bătaie de joc, consider eu. Cu atât mai mult cu cât se cunoaşte foarte bine faptul că în urma întâlnirilor cu autorităţile locale s-au făcut nişte solicitări concrete pentru sprijinul financiar. Este o lipsă de asumare, şi Guvernul Grindeanu nici măcar nu a răspuns la solicitarea mea prin care ceream să se analizeze oportunitatea numirii unui comisar care să medieze relaţia Guvern – autorităţi locale pentru acest proiect. O să revin cu adrese la Guvernul Tudose. Se pare că responsabilii din Guvern nu înţeleg că lucrurile trebuie pregătite din timp, şi că nu bat câmpii – având experienţa anterioară a Sibiului”, spune deputatul FDGR de Timiş Ovidiu Ganţ, autor al mai multor interpelări pe această temă.
Solicitări în aşteptare
La o solicitare anterioară, cu privire la ajutorul guvernamental pentru proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană, Guvernul Grindeanu menţiona doar posibilitatea pe care o are Timişoara de a accesa fonduri pe Programul Operaţional Regional.
„Fiecare municipiu reşedinţă de judeţ beneficiază de o alocare predeterminată orientativă de fonduri, dar cu termen limită de utilizare a acestora. Municipiul Timişoara are o alocare prestabilită de 55,87 milioane euro. Finanţarea proiectelor se va face obligatoriu în baza unor strategii integrate de dezvoltare urbană care au în vedere rezolvarea problemelor economice, de mediu, climatice, demografice şi sociale din oraşe”, spuneau oficialii Ministerului Dezvoltării Regionale.
Cu această ocazie, se dădeau din nou doar asigurări că titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021 „reprezintă o prioritate pentru România şi generează avantaje substanţiale în domeniile cultural, social şi economic, atât pe parcursul anului respectiv cât şi ulterior.”
Ultimele comentarii