Europarlamentarul Corina Creţu a enunţat la Timişoara obiectivul Socialiştilor europeni pentru alegerile europarlamentare din acest an: „Grupul Socialiştilor trebuie să fie majoritar în Parlamentul European, pentru a se putea opune măsurilor de austeritate promovate de Popularii europeni” .
Autoevaluaţi drept performanţi
Europarlamentarul Corina Creţu a afirmat, la Timişoara, că activitatea grupului parlamentar pe care îl reprezintă în Parlamentul European a fost rezultatul muncii unei echipe pe care o apreciază drept „performante, chiar dacă a trebuit să se confrunte în permanenţă cu rezistenţă din partea colegilor din grupul parlamentar P.D.L”. Pe carer îi acuză că „în vara lui 2012, au minţit şi au dezinformat, bazându-se pe prietenii lor din Comisia Europeană” şi pervertind astfel percepţia europenilor despre situaţia din România.
„Vrem o Comisie Europeană nepartizană, şi pentru aceasta e nevoie de o reprezentare cât mai mare”, susţine Corina Creţu, referindu-se la viitoarea configuraţie şi la viitorul raport de forţe din Parlamentul European. Obiectivul asumat de grupul socialiştilor europeni este, potrivit declaraţiilor europarlamentarului social-democrat, acela de a contracara măsurile de austeritate promovate de Popularii europeni, familie politică din care face parte şi P.D.L. „Austeritatea promovată de Popularii europeni a făcut mult rău”, acuză Corina Creţu, responsabilizând în principal, pentru promovarea măsurilor de austeritate de la nivel european, Germania, condusă de cancelarul Angela Merkel. Şi adăugând că un guvern cum este cel condus de premierul Victor Ponta „a dovedit că se poate obţine creştere economică” şi că „se poate lua o parte din povara care apasă pe umerii celor mai nevoiaşi”.
În acest moment, mai spune Corina Creţu, există la nivel european 12 prim-miniştri socialişti, „o creştere importantă”, apreciază ea, determinată de politicile de austeritate dictate de Germania şi preluate de toţi popularii europeni. „Populaţia îi penalizează pe cei care au făcut rău din punct de vedere economic”, opinează Corina Creţu.
În ceea ce priveşte miza alegerilor europarlamentare din luna mai, Corina Creţu spune că, din perspectiva socialiştilor europeni, important este ca ei să devină grup majoritar în Parlamentul European. Şi, mai declară Corina Creţu, potrivit unor sondaje recente realizate de VoteWatch şi EuroWatch, socialiştii europeni par să se situeze în acest moment în fruntea listei.
Exacerbarea extremismului, un pericol la nivel european, generat de sărăcie
Corina Creţu a făcut referire în declaraţiile sale şi la primejdia pe care o poate reprezenta promovarea unor mesaje care să alimenteze tensiunile interetnice, mai cu seamă în contextul în care există în un primejdios focar de conflict situat chiar la graniţa României, în Ucraina.
„Timişoara este un oraş european şi un exemplu de convieţuire interetnică exemplară, un exemplu pentru România”, apreciază Corina Creţu, pledând pentru o poziţionare raţională şi echilibrată şi pentru nealimentarea unor tensiuni interetnice la nivel naţional.
Referindu-se la declaraţiile europarlamentarului Laszlo Tokes şi la solicitarea acestuia ca Ungaria să instituie un protectorat asupra unei părţi din teritoriul României, Corina Creţu a reamintit că a solicitat preşedintelui României retragerea Ordinului „Steaua României” acordat lui Laszlo Tokes. Şi a apreciat că solicitările recente ale preşedintelui Traian Băsescu, legate de interzicerea accesului pe teritoriul României a persoanelor care promovează mesaje ce instigă la ură interetnică, cum este cazul reprezentaţilor partidului extremist maghiar Jobbik, pot fi considerate nu doar ca fiind discutabile în raport cu Constituţia României, ci pot fi catalogate drept „dovezi de ipocrizie politică”, în contextul în care, mai spune ea, preşedintele Traian Băsescu a refuzat, deşi i s-a solicitat, să îi retragă europarlamentarului român de etnie maghiară Ordinul „Steaua României”. Dă, însă, exemplu U.D.M.R.-ul, care, susţine Corina Creţu,”s-a delimitat de acţiunile extremiste”.
În plus, afirmă ea, solicitarea de instituire a interdicţiei de a intra pe teritoriul României, venită din partea preşedintelui Traian Băsescu, depăşeşte cadrul european şi poate crea un precedent periculos în ceea ce priveşte interzicerea accesului cetăţenilor români pe teritoriul altor state europene. „Trebuie sancţionat Jobbik şi trebuie descurajate manifestările extremiste din România, prin interzicerea dreptului de a organiza manifestaţii în România”, este de părere europarlamentarul social-democrat, care adaugă că „pericolul mare, inclusiv la nivel european, e reprezentat de creşterea ponderii partidelor extremiste”.
Acum cinci ani, curentul extremist se manifesta mult mai discret, este de părere Corina Creţu, care pune acest reviriment al extremismului pe seama accentuării sărăciei, a ponderii fenomenului imigraţiei şi a promovării unor ideologii naţionaliste, aşa cum se întâmplă frecvent în acest moment în Franţa: „Toate acestea reprezintă un pericol la adresa valorilor europene”.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat zilele trecute că solicită Guvernului şi Parlamentului emiterea unui act normativ, prin care să se interzică prezenţa membrilor partidului Jobbik în România, partid pe care l-a catalogat drept extremist.
Ultimele comentarii