Situl arheologic Parța, vechi de aproximativ 6000 de ani, intră în circuitul turistic

Sanctuarul neolitic de la Parţa va avea un punct muzeal propriu, creat prin fonduri europene, şi va intra astfel în circuitul turistic.

 

Consiliul Județean Timiş anunţă valorificarea sitului arheologic Parța, în cadrul acestui proiect fiind prevăzută și crearea unui punct muzeal în localitate, pentru care a fost aprobat recent Studiul de fezabilitate. Proiectul, numit „Valorificarea potențialului siturilor arheologice Parța și Majdan pentru stimularea turismului în zona transfrontalieră Banat” , în valoare de peste 660.000 de euro, este finanţat în cadrul Programului Interreg România – Republica Serbia 2014 – 2020. Proiectul va fi derulat în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și Municipalitatea Novi Knezevac, Serbia.

Demersul a fost iniţiat anul trecut de arheologii Muzeului Naţional al Banatului, care susţin necesitatea creării unui muzeu al neoliticului în zona Parţa, unde se află un sanctuar ce poartă o istorie de 6.000 de ani, acesta fiind unicul sanctuar neolitic din România şi unul dintre puţinele din Europa, complet restaurat, după cum spune director al muzeului, istoricul Leopold Ciobotaru.

Noile puncte de interes arheologic vor fi incluse într-un produs turistic transfrontalier care va include și o hartă cu trasee ciclistice, produs ce va fi promovat la târguri și către agențiile de turism.

Consiliul Judeţean Timiş anunţă că va realiza o pagină web privind proiectul și materiale informative și de promovare. De asemenea, va organiza conferințe tematice. Muzeul Național al Banatului, aflat în subordinea CJ Timiș, va contracta proiectarea și execuția punctului muzeal de la Parța. Municipalitatea Novi Knezevac va realiza materialele promoționale pentru partea sârbă, o monografie a siturilor arheologice din zona transfrontalieră, precum și o serie de conferințe în Serbia. În plus, aceștia vor contracta serviciile de întocmire a documentațiilor tehnice privind reabilitarea sitului arheologic de la Majdan (Serbia), precum și lucrările de reconstrucție a fundației bisericii de secol 13.

 „Suntem în linie dreaptă cu un nou proiect menit a dezvolta turismul în județ. Profităm din plin de fondurile europene și investim bani pe toate domeniile importante ale comunității noastre. Acum vorbim de turism, un sector ignorat până de curând, dar cu potențial enorm. Avem ce oferi turiștilor, dar multe dintre aceste obiective trebuie să le punem la punct. Am făcut deja pași mari. Putem aminti aici de eforturile depuse în Margina, prin crearea unui brand turistic în zonă sau de reabilitarea și transformarea în spațiu muzeal a Conacului Mocioni din Foeni”, spune președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

Print Friendly, PDF & Email