Cea mai veche hidrocentrală funcțională din Europa, aflată la Timişoara, intră în circuitul turistic

Cea mai veche hidrocentrală funcțională din Europa, construită în anul 1910 și care se află în patrimoniul societății timișorene de termoficare Colterm, aşa-numitul Ansamblu al Turbinelor, va intra în circuitul turistic al Capitalei Culturale Europene 2021, anunţă Agerpres.

 

Ansamblul Turbinelor  este considerat de cunoscătorii în domeniu ca fiind cea mai valoroasă operă de arhitectură industrială în stilul anilor 1900, Wiener Secession, realizată la Timișoara, ce poartă semnătura arhitectului-șef al Timișoarei de atunci, Laszlo Szekely, se arată într-un comunicat al Colterm, citat de Agerpres.

Ansamblul Turbinelor va intra în circuitul turistic de Ziua Națională a României, pe 1 Decembrie, iar 10 decembrie, va fi deschisa publicului în fiecare duminică, între orele 10-16.

Turnul, asemănător unui donjon medieval, destinat spațiilor administrative, are pe fațadă stema orașului, la baza acestuia se află un balcon, iar pe fațada dinspre aval ferestrele sunt în formă de arc. Deasupra ecluzelor de supraplin ale centralei există o pasarelă din lemn cu decorații. Interiorul este decorat cu mozaicul care este prezent și în celelalte clădiri industriale proiectate de Szekely, respectiv Stația de Epurare, constuită în 1912, și Uzina de Apă a orașului, în 1914, ambele menținute de Aquatim în stare de conservare și deschise publicului cu ocazii speciale.

Uzina hidroelectrică, o premieră a Timișoarei veacului trecut pentru întregul teritoriu al României de azi, a acoperit aproape întregul necesar energetic industrial al urbei. Construcția ei a început în 1909 și a fost pusă în funcțiune la data de 3 mai 1910, ajungând să producă 89% din consumul de energie electrică al capitalei Banatului.

Prin construirea ei s-a eliminat igrasia din subsoluri și au putut fi prevenite inundațiile din cartierul Fabric. În perioada Primului Război Mondial, Timișoara a resimțit mai puțin lipsa aprovizionării cu cărbuni, datorită furnizării energiei electrice de către hidrocentrala de pe Bega.

„Putem spune că Uzina Hidroelectrică din Timișoara este cea mai reușită hidrocentrală produsă în Ungaria, atât din punct de vedere tehnic, cât și economic”, scria arhitectul Mihaly Seinder, într-un articol apărut în revista tehnicienilor din Ungaria, la începutul secolului XX.

Uzina a fost echipată cu trei turbine marca Ganz Danubius, care au fost fabricate la Budapesta, iar pentru realizarea hidrocentralei, Municipalitatea a răscumpărat drepturile de folosință a apei de la unii deținători privați (moara Jovin sau moara de tabac, morile Prohaszka, Gyurky și Gold), a intrat în posesia vechiului depozit de lemne și a făcut alte câteva exproprieri mai mici.

În 1930 a avut loc prima reparație, iar în 1954 a fost înlocuit tabloul electric de comandă de fabricație germană cu aparatură sovietică. Pe parcursul anilor, sala mașinilor a fost renovată, iar clădirea care adăpostește mecanismele de acționare a stăvilarelor a fost restaurată după modelul original. Amplele lucrări de consolidare de după Revoluție, prin injecții de beton, fac ca în prezent clădirea construită inițial pe rocă și nămol întărit să stea pe o pernă de beton, eliminându-se pericolului distrugerii clădirii cauzate de infiltrările de apă.

Print Friendly, PDF & Email