Timp de trei zile, în perioada 6 – 8 octombrie, Timișoara devine scena dezbaterilor unor subiecte pe cât de actuale, pe atât de complexe: patrimoniul cultural material și imaterial, relația centru-periferie și fenomenul migrației.
Reunind actori implicați în proiecte și inițiative relevante pentru aceste teme – experți internaționali, specialiști locali și naționali –, simpozionul internațional cu tema: De ce contează cultura? // Why culture matters? le propune participanților să reflecteze asupra modului în care ei modelează cultura şi interacționează cu aceasta (în diferitele sale dimensiuni: ca produs, ca proces și ca instrument), în contextul anului 2023 când Timişoara va deţine titlul de Capitală Europeană a Culturii. Evenimentul va avea loc la Universitatea de Vest din Timișoara, în 7 octombrie.
Simpozionul De ce contează cultura? // Why culture matters? va cuprinde studii de caz, conferințe, mese rotunde în cadrul cărora va fi dezbătută și oportunitatea creării și includerii în curricula Universității de Vest Timișoara a unui curs de licență sau de master dedicat studiilor patrimoniale regionale, ca rezultat al unui parteneriat între universitate și instituții și operatori culturali din domeniul promovării și protejării patrimoniului cultural. Participarea la simpozion este gratuită, dar înregistrarea participanților este obligatorie, locurile fiind limitate
Prima zi a simpozionului – dedicată organizațiilor și inițiativelor care contribuie la punerea în siguranță a siturilor de patrimoniu pe plan european și cuprinde două secțiuni în care sunt prezentate studii de caz din România și Europa – aduce în atenţia publicului dezbaterea Despre salvarea siturilor de patrimoniu.
Aceasta cuprinde două secțiuni în care sunt prezentate studii de caz din România și Europa. Prima secțiune prezintă activitatea pe care o desfășoară Ambulanța pentru Monumente în România, un proiect care își propune să acționeze în salvgardarea monumentelor istorice aflate în stare avansată de degradare sau în precolaps. În a doua secțiune vor fi prezentate studii de caz ale unor inițiative de punere în siguranță a unor situri de patrimoniu din Europa. Discuţiile vor avea loc în în 6 octombrie, de la ora 14.30, în Sala Multifuncțională a Faber (str. Peneș Curcanul, nr. 4-5)
În a doua zi a simpozionului se va vorbi despre Relaţia centru – periferie (Elite vs comunităţi marginale). Primele două secțiuni de discuție vor dezbate titlul de Capitală Europeană a Culturii și importanța acestuia atât pentru Timișoara, cât și pentru regiunea Banatului. Următoarele două secțiuni, desfășurate sub titlul „De ce contează patrimoniul nostru cultural?”, sunt organizate în parteneriat cu organizația europeană Europa Nostra și vor pune reflectorul asupra câștigătorilor Premiilor Europene pentru Patrimoniu – Europa Nostra 2022 și asupra programului Lista celor mai periclitate şapte situri de patrimoniu din Europa, incluzând de asemenea prelegeri ale reprezentanților ICOMOS, UNESCO și ai Institutului Național al Patrimoniului din România. Aceste două secțiuni adună, totodată, câștigătorii care au reprezentat România în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu și monumentele care au fost incluse în Lista celor mai periclitate şapte situri de patrimoniu din Europa, atât în anul 2022, cât și în anii anteriori. Evenimentul va avea loc în 7 octombrie, de la ora 9.30, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timișoara (bd. Vasile Pârvan, nr. 4).
În a treia zi se va vorbi despre Fenomenul migraţiei, accesibilizarea culturii. Focus Ucraina şi frontul său cultural. Dezbaterea va viza noile narațiuni despre migrație în contextul actual al războiului din Ucraina, dar va aduce în discuție și migrațiile istorice din ultimul secol, în diversele sale forme (migrația ca traumă – cauzată de război, dislocare, deportare dar și migrația ca mijloc de supraviețuire sau ca dobândire de noi cunoștințe și a sentimentului de apartenență la un loc). Dezbaterea va avea loc în 8 octombrie, de la ora 12.30, în Amfiteatrul A01 al Universităţii de Vest din Timișoara.
„Așa cum s-a consacrat în spațiul public, genericul «La UVT, Cultura este Capitală!» grupează la Universitatea de Vest din Timișoara specialiști și proiecte de valoare, pentru o contribuție esențială la realizarea unui program al evenimentelor Capitalei Culturale Europene TM2023 cât mai bine definit”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.
Simpozionul, organizat de Asociația Prin Banat, împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara, organizația europeană Europa Nostra și Asociația Monumentum, este prezentat în cadrul A week for Monuments, fiind o activitate comună a proiectelor culturale ale Asociației Prin Banat – Centriphery, Cămine în Mișcare și Ambulanța pentru Monumente – Banat.
Parteneri locali ai evenimentului sunt Institutul Național pentru Patrimoniu, Ordinul Arhitecților din România, Asociația de la 4, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Fundația Culturală Jazz Banat, Memorialul Revoluției din 16-22 decembrie la Timișoara, iar internaționali: Festival of Regions (Austria), New Culture Foundation (Bulgaria), Dansehallerne (Danemarca), Espoo City Theatre (Finlanda), La Manufacture Collectif Contemporain (Franța), Cultura Nova Festival (Olanda), Walk & Talk (Azore, Portugalia), Comunitatea Românilor din Serbia, FabLab Zagreb (Croația).
Co-finanțat de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene și Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte, şi de Consiliul Județean Timiș, prin Programul TIM Cultura, simpozionul face parte din proiectul cultural A Week For Monuments, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Ultimele comentarii