Senatorul liberal Petru Ehegartner respinge acuzaţiile de incompatibilitate aduse de A.N.I.

Parlamentarul invocă urzeli birocratice complicate

Petru-EhegartnerConfruntat recent cu acuzaţii de incompatibilitate venite din partea A.N.I., senatorul liberal de Timiş Petru Ehegartner se disculpă, solicitând public reprezentanţilor A.N.I. lămurirea situaţiei complicate, generate de o serie de complicaţii birocratice şi situaţii fortuite care l-ar fi plasat în situaţia de incompatibilitate. Şi aceasta deşi, spune el, şi-ar fi depus, imediat după obţinerea mandatului de senator, cereri de suspendare din poziţiile administrative deţinute în cadrul a trei societăţi comerciale, situaţii care l-ar fi poziţionat, potrivit legii, în incompatibilitate.

Explicaţii alambicate

Printre cei patru parlamentari de Timiş, acuzaţi, zilele trecute, de A.N.I, de incompatibilitate, se află şi senatorul P.N.L. de Timiş Petru Ehegartner. Acesta respinge, însă, acuzele aduse . Şi argumentează punctual, furnizând detalii referitoare la situaţiile intervenite în cazul tuturor celor trei societăţi comerciale deţinute, una dintre situaţii fiind legată de decesul co-administratorului uneia dintre companii, care era acţionar majoritar, caz în care a trebuit să fie dezbătută succesiunea, însă după declararea unui curator, întrucât în urma celui decedat, au rămas în urmă fosta soţie şi un copil minor. Celălalt caz se leagă de o serie proceduri birocratice, spune Petru Ehegartner, determinate de decizia de o fuziune prin absorbţie.

Potrivit senatorului liberal, acuzele de incompatibilitate care i se aduc, pe motiv că, după dobândirea mandatului de senator, ar fi cumulat această demnitate cu aceea de administrator la trei societăţi comerciale: S.C. Superplast Internaţional S.R.L., S.C. Superplast S.R.L. şi S.C. Huro SupermoldS.R.L., şi că nu ar fi renunţat, în termen util, la calităţile pe care le deţinea în cele trei firme. Petru Ehegartner susţine că nu s-a aflat în stare de incompatibilitate, pentru că, imediat după confirmarea mandatului de senator, în 10 decembrie 2012, a trimis o adresă Consiliului de Administraţie al  S.C. Superplast Internaţional S.R.L., prin care anunţa că renunţă la calitatea de administrator. În mod similar, spune Petru Ehegartner, a procedat, în 14 decembrie 2012, în cazul S.C. Huro Supermold S.R.L.

Senatorul liberal mai spune că validarea mandatului său, prin publicarea în Monitorul Oficial, a avut loc în 19 decembrie 2012, în vreme ce documentele care atestă renunţarea sa la calităţile deţinute în cele trei societăţi comerciale s-a petrecut anterior acestei date.

În plus, susţine el, Legea privind Statutul Deputaţilor şi Senatorilor, prevede că parlamentarul care, la data intrării în exerciţiu a mandatului său şi după validarea sa, se află într-o stare de incompatibilitate, este obligat să notifice în scris, în 15 zile, Biroul Permanent al Camerei din care face parte, urmând ca, după expirarea termenului legal prevăzut de lege, să opteze între păstrarea mandatului de parlamentar sau funcţia ori funcţiile pentru care este incompatibil.

Situaţia se complică, însă, mai spune Petru Ehegartner, din pricina unei proceduri birocratice, referitoare la data de la care decidenţii abilitaţi din cele trei firme au valorificat din punct de vedere juridic solicitările sale, fapt care, apreciază el, nu îi este imputabil. Petru Ehegartner mai spune că parcurgerea procedurilor legale în cazul a două dintre firme, Superplast Internaţional şi Superplast., a fost îngreunată de decesul, în 26 noiembrie 2012, a asociatului său de la Superplast, firmă care, mai spune el, avea calitatea de acţionar unic la Superplast Internaţional

În cazul celei de-a treia societăţi, Huro Supermold, în care senatorul Petru Ehegartner deţinea poziţia de administrator, situaţia pare să se fi dovedit, potrivit informaţiilor furnizate de senatorul liberal de Timiş, la fel de complicată. Cererea de renunţare la calitatea de administrator, a fost depusă în 14 decembrie 2012 şi a devenit publică, prin operarea modificărilor la Registrul Comerţului, la jumătatea anului 2013. În 12 decembrie 2012, afirmă el, s-a luat hotărârea, de către asociaţi, de fuziune prin absorbţie a companiei de către o altă companie, situaţie pe care senatorul liberal o indică drept motivaţie pentru întârzierea punerii în aplicare a solicitării sale de retragere din calitatea de administrator.

„Istoricul de mai sus dovedeşte faptul că subsemnatul nu s-a găsit nici un moment în vreo culpă, din pricina căreia să ajungă şi să se menţină în starea de incompatibilitate determinată de exercitarea, în acelaşi interval de timp, a unui mandat de senator în Parlamentul României şi a unor distincte mandate de administrator în cele trei societăţi comerciale astăzi în discuţie”, conchide senatorul Petru Ehegartner.

MACOVEI - ANI - ANCHETEParlamentari de Timiş, acuzaţi de incompatibilitate

Agenţia Naţională de Integritate a constatat că 22 de deputaţi şi zece senatori s-au aflat în incompatibilitate pentru că ar fi deţinut şi alte funcţii. Unii dintre aceştia sunt suspectaţi şi de fals în declaraţiile de interese, în aceste cazuri fiind sesizat Parchetul.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, pe lista parlamentarilor care ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor, se află şi numele unor parlamentari care reprezintă Timişul. În cazul unora dintre aceştia există şi indicii cu privire la posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii.

Din Timiş, în stare de incompatibilitate a fost găsit deputatul Dorel Covaci (P.S.D.), deputatul Molnar Zsolt (U.D.M.R.), dar şi senatorii Petru Ehegartner (P.N.L.) şi Matei Suciu (P.S.D.).

Print Friendly, PDF & Email