Deputat liberal: „Amendamentele P.D.-L. la Legea Bugetului sunt amatoriceşti”

Acuza a venit după ce parlamentarii P.D.L. de Timiş au refuzat votarea bugetului pe 2014

Horia CristianLiberalul Horia Cristian a lansat acuze de amatorism la adresa grupului parlamentar al P.D.L. Timiş, care a iniţiat 12 amendamente la Legea Bugetului pe 2014 în cadrul recentei dezbateri extrem de precipitate din Parlament pe marginea proiectului de buget.

Soarta Spitalului de Copii, dependentă premier

Deputatul P.N.L. Horia Cristian spune că amendamentele depuse de parlamentarii P.D.-L. de Timiş la Legea Bugetului denotă o abordare amatoricească şi necunoaşterea prevederilor legii. Întrucât, spune el, Legea 500/2002 prevede clar că nu se pot depune amendamente pe obiective de investiţii în sine, alocările de fonduri pentru realizarea unor obiective putându-se realiza doar prin decizii ale ministerelor de resort, în funcţie de priorităţile de investiţii stabilite.

În plus, declară Horia Cristian, Guvernul Ponta şi parlamentarii U.S.L. şi-au stabilit ca principiu să nu finanţeze de la bugetul de stat proiecte care se pot finanţa din alte surse.

Deputatul liberal susţine că nu se poate vorbi pentru 2014 despre pierderea finanţării pentru Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu”, în condiţiile în care proiectul nici nu este inclus pe lista obiectivelor pentru care s-au alocat fonduri din bugetul pe 2014. Dimpotrivă, afirmă Horia Cristian, discuţiile privind finanţarea executării lucrărilor la corpul B de clădire al acestui spital au fost „amicale”, din care rezulta că fondurile pentru acest proiect ar proveni oricum din fondul de rezervă al Guvernului şi că „banii se vor mişca încoace în momentul în care va fi finalizată licitaţia”.

Amendamentele P.D.-L. la Legea Bugetului, catalogate drept “amatoriceşti”

Referindu-se la amendamentele depuse de parlamentarii democrat-liberali de Timiş la proiectul Legii Bugetului pe 2014, Horia Cristian declară că au fost depuse 12 amendamente, multe dintre ele, de mai multe ori pe aceeaşi temă, „ca să fie siguri”. Destinatarii amendamentelor în sine au fost însă identificaţi greşit, acuză deputatul liberal. De exemplu, spune el, amendamentul privind centura Timişoarei a fost depus de trei ori, chiar dacă banii necesari pentru executarea unui tronson vor fi obţinuţi prin realocarea de fonduri rămase de la alte proiecte.

În plus, mai susţine deputatul P.N.L., doar prin decizii ale miniştrilor de resort se pot realiza lucrări la o parte dintre obiectivele menţionate pe lista amendamentelor susţinute de parlamentarii P.D.-L. Horia Cristian a oferit drept exemple proiectul bazinului de înot şi al Sălii Polivalente (obiective ce ar ţine de competenţa Ministerului Dezvoltării Regionale), al Penitenciarului (care aparţine de Ministerul Justiţiei), al pasajului de la Popa Şapcă şi al proiectului Gării de Nord (ce intră în sfera de competenţă a Ministerului Transporturilor), a construcţiei unui campus şcolar (ce intră în competenţa Ministerului Educaţiei) sau a obiectivului Spitalul Oncologic (care este în competenţa Ministerului Sănătăţii).

Horia Cristian mai spune că amendamentele depuse de colegii democrat-liberali din Timiş “demonstrează că… nu e nimic de demonstrat”  şi a precizat că, dacă ar fi fost în locul acestora, nici măcar nu ar fi semnat aceste „amendamente amatoristice”, întrucât nu este logic să fie alocate fonduri unor proiecte nelicitate încă.

În plus, insistă liberalul, se poate conta pentru anul 2014 pe fondul de rezervă aflat la dispoziţia premierului, care poate decide relocarea unor sume către ministere, în funcţie de priorităţile de investiţii care vor fi stabilite pe parcurs.

Cornel Samartinean si Alin PopoviciuParlamentarii P.D.L. de Timiş au refuzat votarea bugetului pe 2014

Parlamentul a adoptat, miercuri, bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a miniştrilor. Bugetul de stat a fost adoptat cu 346 voturi “pentru”, 49 de voturi “împotrivă” şi şapte abţineri, iar bugetul asigurărilor sociale de stat a întrunit 347 voturi “pentru”, 49 de voturi “împotrivă” şi şapte abţineri. Parlamentarii P.P.-D.D. s-au retras de la dezbateri, dar au participat la vot. Proiectul bugetului de stat a fost dezbătut într-o singură zi, deputaţii lucrând marţi de dimineaţă până la miezul nopţii. Parlamentarii P.D.-L. de Timiş – deputaţii Cornel Sămărtinean şi Alin Popoviciuşi senatorul Vasile Blaga – declară că au refuzat votarea acestui buget. În plus, au cerut suplimentarea bugetul cu apropae 1,4 miliarde de lei, pentru realizarea unor investiţii importante la Timişoara.

Unul dintre amendamentele propuse vizează suplimentarea bugetului cu 270 de milioane de lei pentru finanţarea lucrărilor de construire a centurii rutiere a Timişoarei – care include varianta de ocolire a Timişoarei între DN 69 – DN 6 – DN 59 A – strada Polonă, şi varianta de ocolire sud a Timişoarei, între DJ 591 – DN 59 şi DN 6, de la km 0+000 la km 25 + 690.

De asemenea, au cerut suplimentarea bugetului cu 18 milioane de lei pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare a Gării de Nord Timişoara, considerată o prioritate strategică în domeniul infrastructurii şi serviciilor de transport.

Cu 22,5 milioane de lei au solicitat suplimentarea fondurilor destinate finanţării unor lucrări de realizare a unui nou racord, mai rapid, la autostrada Arad – Timişoara. “Se solicită admiterea amendamentului pentru continuarea implementării cererilor de finanţare aprobate pentru anul 2014 în cadrul Programului Operaţional Sectorial Transport”, îşi motivează aceştia cererea.

Alte 9,9 milioane de lei sunt cerute suplimentar pentru finanţarea Regionalei C.F.R., bani destinaţi realizării subpasajelor Jiul şi Popa Şapcă, din Timişoara.

Majorarea cu 56 de milioane de lei a bugetului este cerută pentru finanţarea unor lucrări de construire a bazinului de înot olimpic de pe b-dul Iosif Bulbuca, din Timişoara. Motivaţia? Deşi Primăria Timişoara a primit cereri pentru finanţarea acestui proiect, nu dispune de resurse financiare suficiente.

20.250.000 de lei sunt solicitaţi pentru construcţia unei săli polivalente cu o capacitate de 14.000 de locuri, tot la Timişoara, dorită a fi realizată până la Campionatul European de Baschet Feminin, din 2015. Banii sunt solicitaţi de la bugetul de stat tot din cauza lipsei resurselor financiare, înregistrate de Primăria Timişoara.

Pentru reabilitarea termică a clădirilor, printr-un program naţional de finanţare, parlamentarii democrat-liberali timişeni solicită de la Guvern 382.500.000 de lei, bani de care Municipalitatea, de asemenea, nu dispune.

12,5 milioane de lei sunt ceruţi de la buget pentru realizarea unui campus şcolar pe strada Oituz, din Timişoara, destinat elevilor de la Liceul “Nikolaus Lenau”. O propunere motivată prin necesitatea “oferirii unor condiţii decente necesare desfăşurării activităţii educaţionale”.

O majorare de 495 de milioane de lei este cerută pentru finalizarea construcţiei Spitalului de pe Calea Torontalului, construcţie destinată a adăpostii viitorul Institut Regional de Oncologie Timişoara.

Alţi 22,5 milioane lei sunt solicitaţi pentru construcţia unui nou sediu destinat Penitenciarului Timişoara, care se doreşte a fi mutat în afara oraşului.

Parlamentarii P.D.L. au şi o soluţie de finanţare, pe care i-o transmit premierului Victor Ponta. Ei spun că fondurile acestea ar putea veni din majorarea veniturilor bugetare prin reducerea evaziunii fiscale, în urma reorganizării A.N.A.F., şi din majorarea impozitelor şi taxelor estimate de către Ministerul Finanţelor la cinci miliarde de lei.

Print Friendly, PDF & Email