Iluminatul public din Parcul Botanic va fi pornit, pentru prima dată, luni, 28 noiembrie, de la ora 17. Proiectul de instalare a unui sistem de iluminat inteligent, finanțat din fonduri europene nerambursabile, a fost finalizat, urmând a fi recepționat de Primăria Municipiului Timișoara.
„Șantierul a început efectiv la finele lunii august a acestui an, după ce, împreună cu specialiștii din Primărie, am făcut mai multe modificări ale proiectului astfel încât acesta să nu afecteze flora acestui parc superb al Timișoarei. Inițial, unii dintre stâlpi ar fi trebuit construiți foarte aproape de arbori. De asemenea, iluminatul inteligent, reglabil, ne permite să protejăm copacii existenți, pentru că și lumina prea puternică îi poate afecta. Două dintre alei, cele tranzitate mai des, vor fi iluminate mai intens, iar celelalte vor avea iluminatul diminuat. De azi, timișorenii se pot bucura de acest minunat parc și după apusul soarelui”, declară primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Potrivit edilului, lucrările au fost finalizate cu mult înaintea termenului contractual. Va urma o perioadă de verificare și recepție a lucrărilor, pentru remedierea unor eventuale probleme.
Proiectul de modernizare a Parcului Botanic prevede instalarea a 219 stâlpi de iluminat public și extinderea sistemului de iluminat pe o lungime de 3400 de metri liniari. Lucrările, transmitea Municipalitatea la începutul lucrărilor, vizează realizarea unei rețele electrice subterane, alimentarea rețelei electrice nou proiectate, montarea stâlpilor de susținere a corpurilor de iluminat, montarea corpurilor de iluminat pietonal și implementarea unui sistem de telegestiune cu estompare la nivel de punct luminos. Astfel, se realizează un iluminat corect al parcului, la consum energetic redus, adaptat la funcțiunile spațiului public, pentru creșterea confortului și siguranței cetățenilor. Corpurile de iluminat sunt de tip felinar și distribuie lumina descendent. Partea de sus a acestora va fi obturată, reducând poluarea luminoasă. Fiecare dintre acestea este prevăzut cu sistem de reglare a intensității luminii atât pentru reducerea consumului de electricitate, cât și pentru a nu perturba biodiversitatea mediului natural în care sunt amplasate.
Valoarea totală a contractului a fost de aproape 2,1 milioane de lei fără TVA, lucrările fiind executate de Elby Energy Projects SRL.
Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional-Regional 2014-2020, contribuția Primăriei Municipiului Timișoara fiind de 2%, reprezentând cofinanțarea acestuia.
Ultimele comentarii