Încep lucrările de iluminat în Parcul Botanic

Foto: PMT

Lucrările în Parcul Botanic intră în execuție și vor fi finalizate la începutul anului viitor, anunţă Primăria Timişoara. Accesul public va fi închis temporar.

 

Pentru siguranța publică, de luni, 22 august, până în 28 august constructorul care execută lucrările în Parcul Botanic va închide total accesul public pentru a efectua săpăturile necesare.

Proiectul de modernizare a Parcului Botanic prevede instalarea a 219 stâlpi de iluminat public și extinderea sistemului de iluminat pe o lungime de 3400 de metri liniari. Lucrările, transmite Municipalitatea, vizează realizarea unei rețele electrice subterane, alimentarea rețelei electrice nou proiectate, montarea stâlpilor de susținere a corpurilor de iluminat, montarea corpurilor de iluminat pietonal și implementarea unui sistem de telegestiune cu estompare la nivel de punct luminos. Astfel, se realizează un iluminat corect al parcului, la consum energetic redus, adaptat la funcțiunile spațiului public, pentru creșterea confortului și siguranței cetățenilor.

Corpurile de iluminat vor fi de tip felinar și distribuie lumina descendent. Partea de sus a acestora va fi obturată, reducând poluarea luminoasă. Fiecare dintre acestea este prevăzut cu sistem de reglare a intensității luminii atât pentru reducerea consumului de electricitate, cât și pentru a nu perturba biodiversitatea mediului natural în care sunt amplasate.Sunt prevăzute două alei principale cu iluminare mai intensă, unde corpurile de iluminat dirijează circulația dinspre accesul principal în Grădina Botanică spre cele două accese complementare, iar în restul parcului, iluminatul este diminuat. Acesta poate fi reglat în funcție de datele din teren – de exemplu, dacă într-un arbore se află un cuib al unei păsări, atunci se poate diminua intensitatea luminii, separat, pentru corpul de iluminat din proximitate.

Parcul Botanic fiind situat în zona de protecție a unui monument istoric, situl urban Cartierul Cetatea Timişoara, și reprezentând o zonă de patrimoniu valoroasă, pe parcursul proiectării au avut loc consultări cu Direcția Județeană pentru Cultură Timiş.

Valoarea totală a contractului, finanţat din fonduri europene, este de aproape 2,1 milioane de lei fără TVA. Contribuția Primăriei Timișoara este de 2%, reprezentând cofinanțarea acestuia. Termenul de execuție este de șase luni, executant fiid firma Elby Energy Projects SRL.

 

Print Friendly, PDF & Email