Rosemarie Trockel, expoziție de artă contemporană, la Timişoara

Desene, fotografii şi instalaţii video din perioada anilor 1990 şi 2000, realizate de artista germană Rosemarie Trockel, o prezenţă importantă în arta contemporană germană şi internaţională, vor fi expuse la Muzeul de Artă Timişoara.

 

Expoziţia Rosemarie Trockel, care va fi deschisă la parterul Muzeului de Artă din Timişoara, este alcătuită din desene, fotografii şi instalaţii video din perioada anilor 1990 şi 2000 şi prezintă teme variate: portrete, studii ale figurii umane, compoziţii şi schiţe.

Vernisajul va avea loc joi, 25 mai, de la ora 18, la Palatul Baroc, din Piaţa Unirii nr.1. Vor fi prezenţi şi Victor Neumann, director al Muzeului de Artă Timișoara, Rolf Maruhn, Consulul Republicii Federale Germania la Timișoara, Monica Kovats, coordonator regional din cadrul Institutului pentru Relații Culturale Externe cu sediul în Timișoara, şi Mona Isabela Petzek, director al Centrului Cultural German din Timişoara.

Aceasta poate fi vizitată până în 25 iunie, de marţi până duminică, între orele 10-18.

Evenimentul este organizat de Muzeul de Artă Timişoara, în parteneriat cu Institutul pentru Relaţii Culturale Externe, din Stuttgart, Consulatul Republicii Federale Germania la Timişoara şi Centrul Cultural German din Timişoara.

Rosemarie Trockel, născută în 1952, este o prezenţă importantă în arta contemporană germană şi internaţională, lucrează şi locuieşte în Köln şi este profesoară la Academia de Artă din Düsseldorf.

Opera acestei artiste reflectă interesul pentru experiemente cu materiale şi tehnici diversificate: pictură şi desen, gravură, instalaţii, artă foto şi video, obiecte compuse din materiale variate (lână, ceramică, materie vegatală etc.), transmit reprezentanţii Muzeului de Artă Timişoara. Temele abordate de-a lungul carierei de către Rosemarie Trockel au fost legate de poziţia femeii în artă, de conceptul de artă feminină, de noţiunile de estetică în artă şi de probleme politice şi sociale ale societăţii moderne. „Activitatea deosebit de bogată a acestei artiste staţionează în zona artei conceptuale şi îşi extrage esenţa din ramuri diferite ale ştiinţei: de la etnografie şi antropologie, până la ştiinţele exacte”, mai transmit reprezentanţii Muzeului de Artă Timişoara.

Lucrările artistei au figurat în numeroase expoziţii tematice, la unele dintre cele mai renumite muzee şi galerii internaţionale, precum Muzeul de Artă Modernă şi Muzeul „Solomon R. Guggenheim”, din New York, Centrul „Georges Pompidou”, din Paris, Galeriile „Serpentine” şi „Whitechapel2, din Londra. De asemenea, a mai expus în repetate rânduri şi în cadrul Bienalei de Artă de la Veneţia.

Print Friendly, PDF & Email