Expoziţie Picasso, la Muzeul de Artă din Timişoara

afis picassoMuzeul de Artă Timișoara anunţă vernisajul expoziției internaționale de grafică Que Viva Picasso.

 

Expoziția Que Viva Picasso prezintă un fragment din opera lui Pablo Picasso – care a creat de-a lungul vieții 50.000 de opere de artă, de la pictură şi grafică, la ceramică şi sculptură.

Expoziţia include ciclul de lucrări Les menines et la vie, o interpretare a picturii lui Diego Velasquez, pictură pe care Picasso a admirat-o încă la vârsta de 13 ani, atunci când vizitase pentru prima oară Muzeul Prado, din Madrid. „Cele 58 de lucrări din seria Les Menines et la vie exprimă lupta personală a lui Picasso cu idolul său, în intenția de a-l egala.

„În data de 2 noiembrie 1945, Pablo Picasso a intrat în atelierul tipografic al fraților Mourlot, din Paris. A adus niște desene și i-a cerut lui Fernand Mourlot să le transforme în litografii. Cel care le-a intermediat întâlnirea a fost pictorul și graficianul Georges Braque. Fernand Mourlot era cel mai bun litograf din Paris, lucrând pentru Henri Matisse, Marc Chagall și Joan Miro. În următoarele luni, Picasso a petrecut zile întregi în atelierul Mourlot discutând și luând decizii asupra metodelor de lucru”, spun reprezentanţii Muzeului de Artă din Timişoara. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Picasso a rămas în Paris. Din acea perioadă datează numeroase capodopere grafice, precum Les Menines et la vie și Toros y Toreros.

Admirația lui Picasso pentru coridă este reprezentată prin litografiile ilustrate în cartea «Toros y Toreros». Alături de acestea, vom expune o serie de fotografii reprezentându-l pe artist în diverse ipostaze”, transmit reprezentanţii Muzeului de Artă.

Aceştia anunţă că, dat fiind că în 2016 se împlinesc o sută de ani de la întemeierea mișcării artistice Dada, vorm expune și ilustrațiile lui Pablo Picasso din cartea Mémoire des hommes, a lui Tristan Tzara, fondatorul român al celebrei mișcări artistice de avangardă, care fusese prieten cu Picasso.

Expoziția Que Viva Picasso – un eveniment care susține candidatura orașului Timişoara la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021– va fi deschisă publicului Muzeului de Artă Timișoara până în 15 septembrie, putând fi vizitată de marți până duminică, între orele 10 – 17.30. Vernisajul va avea loc joi, 9 iunie, de la ora 18, la Palatul Baroc din Piaţa Unirii nr. 1.

Expoziţia Que Viva Picasso este organizată de Muzeul de Artă Timişoara în cooperare cu Merkur Global şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş.

Print Friendly, PDF & Email