Inechitatea dintre Europa bogată şi cea săracă, pe linia serviciilor de sănătate, este în creştere. Anul acesta, România se află pe locul 33 în ceea ce priveşte indicele de consum european pentru serviciile de sănătate, cu un punctaj de 478 puncte din maximum 1.000.
Impactul crizei, resimţit şi în sistemul medical
Pentru prima dată din 2005, când au început măsurătorile, Indicele de consum european pentru serviciile de sănătate (EHCI) poate detecta o diferenţă în ceea ce priveşte serviciile de sănătate între părţile bogate şi puternice financiar ale Europei şi părţile mai puţin bogate, lovite de criză, declară reprezentanţi ai Medlife, într-un articol postat pe pagina clinicii. În 2013, abia dacă mai există vreo ţară cu venit mediu în jumătatea de sus a Indicelui. Rezultatele unor tratamente, cum ar fi cele privind cancerul şi supravieţuirea bebeluşilor, continuă să se îmbunătăţească în toată Europa.
Criza loveşte, însă, părţile mai sărace ale Europei, cu consecinţe în ceea ce priveşte plata privată, aşteptarea pentru tratament şi accesul la medicamente. Totuşi, asistenţa medicală europeană continuă să se îmbunătăţească, în ciuda crizei.
Recomandările EHCI pentru îmbunătăţire
Anul acesta, România se află pe locul 33 în ceea ce priveşte indicele de consum european pentru serviciile de sănătate, cu un punctaj de 478 puncte din maximum 1.000. În 2012 s-a clasat pe locul 32, cu 489 puncte. Doar Serbia stă mai prost decat România anul acesta. Olanda rămâne în top, obţinând 870 puncte din maxim 1.000. Ea este urmată de Elveţia, Islanda, Danemarca şi Norvegia.
Aceasta face ca interpretarea clasificării EHCI, care reprezintă Indicele de consum european pentru serviciile de sănătate, să fie destul de complicată, explică dr. Arne Bjornberg, preşedinte HCP şi şeful cercetării, citată în acelaşi articol publicat pe pagina Medlife. Aceasta mai spune că serviciile de sănătate din România reflectă situaţia generală sumbră de zi cu zi. Totuşi, echitatea la nivelul de bază pare să nu scadă, deşi mita pentru doctori constituie un tipar consacrat. Pacienţii români pot profita de reţetele electronice şi de informaţiile de pe internet în ceea ce priveşte produsele farmaceutice, deşi transparenţa ar putea dezvălui mai degrabă lipsa de medicamente disponibile. Când România, alături de Bulgaria şi Serbia, este pe roşu la toţi indicatorii privind rezultatele, situaţia este alarmantă, declară reprezentanţii Medlife. Pe termen scurt, în centrul atenţiei trebuie să fie menţinerea funcţiilor de bază, cum ar fi mortalitatea infantilă scăzută.
Dar nici măcar aceste calităţi nu par să fie sigure în România de astăzi. La informarea şi drepturile pacienţilor stăm mai bine decat Serbia şi am obţinut acelaşi scor ca Spania, 92. La accesibilitate, la timpii de aşteptare pentru tratament, este acelalşi scor cu cel înregistrat de Anglia, Norvegia Malta şi Polonia. Dar la rezultatele tratamentelor suntem pe ultimul loc, alături de Serbia. Toţi indicatorii sunt pe roşu, inclusiv cei privind mortalitate infantilă, ratele de avort, anii de viaţă pierduţi, a căror pierdere putea fi prevenită, depresia ori infecţiile cu stafilococi meticilino-rezistenţi.
La gama de servicii medicale oferite suntem pe ultimul loc, cu un scor de 63, printre indicatori numărându-se transplantul de rinichi la un milion de locuitori, includerea serviciilor de stomatologie în pachetul de bază, plăţile informale către doctori, îngrijirea bătrânilor şi operaţiile de cezariană.
În ceea ce priveşte prevenţia, nu avem probleme cu vaccinarea anti HPV şi nici cu consumul de zahăr, dar suntem pe roşu la vaccinarea copiilor, la problemele ce ţin de tensiune arterială, de consum de alcool şi de lipsă de activitate fizică.
În domeniul farmaceutic, România este pe roşu la majoritatea indicatorilor, incluzând accesul la medicamente noi, medicamente pentru artrită, pentru schizofrenie şi la tratamentele noi pentru cancer.
Sistemele de sănătate bazate pe asigurări sunt superioare?
Sistemele de sănătate finanţate de asigurări („sistemele Bismarck“) par din ce în ce mai bune faţă de sistemele bazate pe taxe („Beveridge“), relevă indicele de consum european pentru servicii de sănătate EHCI. Există sisteme de sănătate reuşite finanţate din taxe, dar mai ales în ţările mici şi bogate, cum ar fi Danemarca, Islanda şi Norvegia. Majoritatea ţărilor cu sisteme de sănătate cu performanţe superioare, cum ar fi Olanda, Elveţia, Belgia, Germania şi Franţa, se bazează pe asigurări.
Ultimele comentarii