Medicii au lansat, la Timișoara, Ziua Demnității Medicale

Medicii din România au desemnat ziua de 3 noiembrie, o zi specială, dedicată demnității medicale, în raportul dintre medici și pacienți.

Doctor Lucian FloreaMai multe organizaţii profesionale ale medicilor din sistemul privat şi de stat, alături de reprezentanţi ai Colegiului Medicilor din România şi ai Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, s-au întalnit, zilele trecute, la Filarmonica “Banatul”, din Timişoara, la prima ediţie a Zilei Demnităţii Medicale. Discuţiile au gravitat în jurul problemelor, al tensiunilor şi al frustrărilor din sistemul sanitar românesc, atât din perspectiva medicilor, cât şi a pacienţilor.

Din acest an, pe 3 noiembrie, medicii şi pacienţii au o zi dedicată raportului medical, în care se încearcă găsirea de soluţii la problemele ce ţin în special de comunicarea dintre cele două părţi, de egalitatea de şanse pentru pacienţi şi de respectul reciproc. “Demnitatea este un simbol al umanităţii, iar această zi, a demnităţii medicale, reprezintă o formă de respect atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi”, spune dr. Lucian Florea (foto), directorul Neuromed, iniţiatorul acestui proiect. Dr. Florea declară că ideea sărbătoririi unei zile a demnităţii medicale s-a născut dintr-o nevoie de comunicare, pe baza crizei de dialog dintre medici şi pacienţi, “la care încercăm să găsim soluţii fiabile, pentru a le implementa atât în sistemul sanitar de stat, cât şi în cel privat. Pacienţii trebuie respectaţi la fel, indiferent de forma de organizare de stat sau de privat a spitalului, deoarece trecând peste birocraţie, actul medical este doar între medic si pacient”.

Dr. Gheorghe Borcean, vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România, admite că raportul dintre medici şi pacienți a devenit tot mai tensionat în ultimii ani, din cauza disfuncționalităţilor sistemului sanitar. “Cred că prin Ziua Demnităţii Medicale deschidem un raport de comunicare continuă şi de informare în timp real, a situaţiilor în care se afla actul medical în România. Avem şi situaţii de criză în sistem pentru care am găsit deja o serie de soluţii, dar avem şi poveşti de succes în care comunicarea şi implicarea medicilor şi a pacienţilor au salvat vieţi în situaţii limită. Întreaga manifestare a avut ca şi scop definirea de «model de succes», exemplificat prin câteva cazuri. S-a insistat pe noţiunea de demnitate umană, în contextul suferinţei şi al relaţiei sistem – medic – pacient”, mai spune dr. Borcean.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, salută acesată inţiativă, considerând Ziua Demnităţii Medicale drept o formă de deschidere la dialog între pacienţi şi medici: “Pe viitor, mă aştept ca dreptul la informare şi opinie să fie respectat de ambele părti, o dată cu stabilirea unor reglementări de comunicare şi interacţionare între medici şi pacienţi”. 

Deschiderea Zilei Demnităţii Medicale a fost marcată la Timişoara cu un flashmob, o serie de întâlniri şi discuţii pe parcursul zilei şi a fost încheiată cu o gală la Filarmonica “Banatul”, din Timişoara, unde Bigg Dimm A’Band, din Cluj, a susţinut un concert.

Print Friendly, PDF & Email